Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Treba li djecu tjerati da pojedu baš sve s tanjira ili je bolje ne?

Preuzmite sliku

Iritira vas i ponekad ljudi kada vaša djeca ne cijene napor koji ste uložili u spremanje obroka, posebno kada s gnušanjem odgurnu tanjir što ste ga stavili pred njih.

Čak i kad ste u velikom iskušenju, nemojte im odgovoriti tipičnom roditeljskom opaskom: ‘Pomislite samo na izgladnjelu djecu Afrike!’ Na koncu konca, brojne su generacije djece odavno shvatile da njihov obrok ima malo veze s djecom u drugim dijelovima svijeta. Čak i s onom izgladnjelom u Africi.

Međutim pokušajte se zapitati: Trebaju li djeca uistinu pojesti sve što ste im servirali na tanjiru? Dana Mundt, online savjetnica njemačkog Savjetovališta za roditelje, na to pitanje odgovara negativno. Nije nužno loše ako dijete želi jesti samo pržene krompiriće za ručak ili – ništa. Potrebu za hranom tijelo obično regulira samo, pojašnjava.

Umjesto da se uvrijede, roditelji bi vlastitim primjerom djecu trebali poučiti kako se zdravo hraniti. A to znači ne prisiljavati ih da pojedu sve što je na tanjiru, ako kažu da su sita. Ako je dijete izbirljivo kad je hrana posrijedi, roditelji mogu pokušati unijeti malo zabave u vrijeme obroka, ‘možda na način da odrede dan u sedmici za njegovu omiljenu hranu – na primjer, tjesteninu petkom’, savjetuje Mundt.

Od koristi može biti i uključivanje djeteta u kupovinu i pripremanje obroka, uz pitanje: ‘Hoćemo li danas isprobati nešto novo?'Ako dijete želi da se za njega pripremi posebno jelo, roditelji bi se mogli s njim ‘pogoditi’ tako što će mu predložiti: ‘U redu, ali svako mora probati još nešto s tanjira ostalih za stolom’, kaže Mundt. Djeci koja ne vole povrće može se ponuditi sok od povrća ili se povrće na tanjiru može servirati u kreativnim oblicima.

  • Mundt upozorava roditelje da ne prisiljavaju djecu da jedu hladan i izgledom neprivlačan obrok te podsjeća da takvu hranu ‘ni odrasli ne žele konzumirati.’ Kaže i da nema smisla pokušavati povezati ostale aktivnosti s obrokom ili izgovarati rečenice poput: ‘Ako ne pojedeš obrok, ne možeš gledati televiziju’, jer tv nema nikakve veze s ručkom niti s večerom.

    Mundt tvrdi da američka istraživanja nisu pronašla vezu između vršenja pritiska tokom jela i kasnije djetetove izbirljivosti u jelu jer izbirljivost u jelu nije nešto promjenjivo, jednako kao što je teško izmijeniti djetetovu sramežljivost. ‘Radije promijenite pristup i nemojte vršiti pritisak na dijete’, savjetuje.  Mnogi roditelji podmićuju djecu da bi pojela sve s tanjira: ‘Još samo dvije kašike’ ili ‘Kad sve pojedeš, dobit ćeš sladoled’, česte su rečenice u gotovo svakoj porodici.

    Rizik ovakvog pristupa je da, kad potičete dijete na konzumiranje hrane i ako nije gladno, riskirate da se prejede i da njegovi instinkti budu prevareni.  Radije ga naučite da sluša znakove koje mu šalje organizam.  Ako ih bude zanemarivalo, prejedanje bi moglo postati uobičajeno. (miss7.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,