Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjakinja otkriva: Da li stvarno trebamo prethodno zagrijati rernu?

Preuzmite sliku

Ako prethodno zagrijete rernu, znate da hrana brzo dobiva temperaturu, pa će manje vremena provoditi u ‘opasnoj zoni’, piše Real Simple

Pokušavate ispeći kolačiće ili tortu ili možda isprobati novi recept? Čitate upute, a prva uputa glasi: ‘Prethodno zagrijte rernu’ i onda shvatite da će vam trebati malo više vremena da konačno uživate u svoj deliciji. Ili ste možda u žurbi ili imate staru rernu bez digitalnog termometra, pa nikad ne znate kada će rerna postići željenu temperaturu. U svakom slučaju, mogli biste se zapitati: ‘Moram li stvarno prethodno zagrijati svoju rernu?’

Odgovor ovisi o tome šta pokušavate ispeći.

‘Prethodno zagrijavanje je postavljanje vašeg uređaja na željenu temperaturu i čekanje da uređaj postigne željenu temperaturu’, kaže Laurie Klein, kuharica i stručnjakinja za testiranje potrošača u Hamilton Beach Brands. Ako ste mislili da samo trebate zagrijati rernu – to nije sasvim tačno. Bilo koji uređaj koji koristite za pripremanje hrane možda će također trebati prethodno zagrijati kako bi se osiguralo da postigne odgovarajuću temperaturu.

‘Prethodno zagrijavanje friteze, toster rerne ili standardne kuhinjske rerne vrši se iz istih razloga’, objašnjava Klein,

‘Prethodno zagrijavanje je neophodno za mnoge namirnice. Neke namirnice moraju biti hrskave, dok druge namirnice poput kolača ili hljeba trebaju toplinu za interakciju sa sredstvima za dizanje u receptu kako bi se povećao volumen’.

Sigurnost hrane još je jedan važan razlog zašto je za neke recepte i jela potrebno prethodno zagrijavanje. Uostalom, ne želite sami sebe, ili još gore, svoju porodicu ili goste, otrovati hranom. ‘Za meso ili perad važno je razmišljati o sigurnosti hrane’, objašnjava Klein,

‘Hrana mora zadovoljiti sigurnu unutarnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija. Niko ne želi iskusiti rezultate nepravilnog kuhanja hrane’.

Međutim, ne morate prethodno zagrijavati rernu svaki put kada je koristite. Na primjer, ako ne pečete, već samo podgrijavate ili zagrijavate obrok.

‘Nema potrebe za zagrijavanjem vaše rerne ako podgrijavate određenu hranu, poput pizze ili ostataka, ali hrana će se zagrijati brže kada je ona prethodno zagrijana’, kaže Klein.

Dakle, kako znati da je vaša hrana pravilno zagrijana? Prema USDA, ostatke treba zagrijati na 75°C. Klein preporučuje korištenje termometra za hranu za mjerenje temperature kako biste bili sigurni da će biti dobrog okusa.

Iako novije i pametne rerne pokazuju kada je postignuta željena temperatura, to možda neće uvijek biti 100 posto tačno. Zapamtite, šta je viša temperatura, potrebno je više vremena za predgrijavanje. Najbolje je pričekati oko 20 minuta ako želite biti sigurni, posebice kod pripreme jela od mesa, prenosi Večernji list

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,