Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta možete jesti i piti na ovim paklenim vrućinama?

Preuzmite sliku

Visoke temperature i toplinski val iscrpljujuće su na više načina, a nije tajna da općem stanju tijela i duha itekako može doprinijeti prehrana.

Stručnjaci upozoravaju kako bi tokom visokih temperatura valjalo izbjegavati tešku i masnu hranu, kao i šećer te zaslađene gazirane napitke i alkohol. Kad je riječ o ajurvedi, ona hranu dijeli na toplu i hladnu s obzirom na učinak na tijelo te pokušava procijeniti ima li određena namirnica učinak hlađenja ili zagrijavanja unutar našeg tijela što utječe na metabolizam i probavu.

Govoreći o vanjskoj temperaturi hrane, svježe kuhana hrana može se pogrešno protumačiti kao topla, a sladoled kao hladna hrana. Međutim, u ayurvedskom smislu, sladoled zapravo zauzima mjesto u kategoriji tople hrane. Prema ajurvedi, ne postoji izravna korelacija između fizičke temperature određene namirnice i njezine unutarnje prirode, prenosi NDTVFood.

  • Topla hrana:

    1. Najčešće konzumirana ljuta hrana uključuje luk, crni papar, bijeli luk, đumbir i začinjenu hranu. Ajurvedska prehrana izbjegava ove sastojke.

    2. Ogroman popis povrća spada u ovu kategoriju uključujući krompir, brokulu, špinat i grah.

    3. Tokom zimske sezone, kako bi se tijelo zagrijalo, toplo se preporučuje korjenasto povrće poput mrkve, rotkvice, repe i slično

    4. Svježe voće poput jabuka, naranči i manga također se klasificiraju kao topla hrana

    5. Začini kao što su ajwain, senf i hing (asafetida) pomažu u pružanju olakšanja od uobičajenih bolesti poput prehlade i gripe u zimskoj sezoni. Spadaju u kategoriju tople hrane i pomažu u jačanju imuniteta.

    6. Poznato je da biljke poput bosiljka, origana i metvice također griju.

  • Hladna hrana:

    1. U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Nije iznenađujuće da su ljetni favoriti zbog svoje rashlađujuće prirode.

    2. Mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta, vrhnja i sira također imaju učinak hlađenja na tijelo.

    3. Svi proizvodi od soje uključujući sojino mlijeko i tofu pripadaju ovoj kategoriji.

    4. Nekoliko toplih napitaka poput zelenog čaja zauzima mjesto u ovoj kategoriji. Hladna hrana pomaže očistiti toksine i zauzvrat pruža umirujući učinak na tijelo.

    5. Povrće poput gljiva, rajčice, šparoga, zelene salate i patlidžana lako je probavljivo u ljetnim mjesecima zbog svoje inherentno hladne prirode.

    Priroda tjelesnog tipa usmjerava nas prema vrsti hrane koju bismo trebali jesti. U slučaju da neko konzumira previše tope hrane, količina topline koju tijelo proizvodi se povećava. Također uzrokuje osjećaj peckanja. To može dovesti do problema u probavnom sistemu, gubitka pokretljivosti, osipa po koži, pa čak i čireva – kaže ajurvedski stručnjak BN Sinha.

    Ipak, ne valja pretjerivati ni sa hladnim namirnicama.

    – Odgođena probava i česti napadi gripe, kašlja i groznice mogu biti uzrokovani pretjeranom konzumacijom hladne hrane – zaključio je Sinha.

  • Ako se želite rashladiti odmah, stručnjaci preporučuju nekoliko napitaka koji bi vam u tome mogli pomoći.

    1. Kokosova voda

    Ispijanjem kokosove vode, rashladit ćete se. Ovo piće sadrži puno vitamina i minerala potrebnih organizmu koji se bori s vrućinom. Ako popijete čašu kokosove vode na dan, posebno tokom ljeta, to će pomoći i u borbi protiv infekcija, omogućit će vam više energije i rehidraciju tijela te će vas hladiti tokom cijelog dana.

    2. Voda s limunom

    Voda s limunom je među najboljim pićima koja rashlađuju tijelo te odmah djeluju. U hladnu vodu dodajte malo šećera i iscijedite svježi limun. To će vas rashladiti odmah, a ukoliko želite skinuti višak kilograma, umjesto šećera piće zasladite medom.

    3. Sirutka

    Ljetko piće s trenutačnim učinkom rashlađivanja definitivno je i sirutka. Ako za doručak popijete čašu sirutke svaki dan, to će vam pomoći da prebrodite najtoplije dane bez previše muke, prenosi 24sata

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,