Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Salata koja jača seksualnu želju i potenciju

Preuzmite sliku

Imate li vrt, svakako je posijte, sad je pravo vrijeme za to. Sije se od februara do seprembra, a brati se može već za 40 do 60 dana. Po kvadratnom metru zemlje daje oko dva kilograma listova.

Rukola (lat. Eruca sativa) blagotvorno djeluje na libido, jača potenciju i pomaže u sintezi spolnih hormona. Znali su to i stari Egipćani te Rimljani koji su često posezali za njenim lišćem i sjemenkama.

U poemi Moretum, drevnog rimskog pjesnika Vergilija, rikola je opisana kao biljka koja ‘pobuđuje spolnu želju kod sanjivih ljudi’. Koristili su je i kao pomoć kod kašlja te kao lijek kod skorbuta, ozbiljne bolesti koja nastaje zbog manjka vitamina C u organizmu.

Ova ukusna biljka, omiljena salata i dodatak jelima kod mnogih ljudi, pomaže našem organizmu da se lakše bori sa stresom. Osim toga, poznata je i kao ‘ljubavna droga’, odličan afrodizijak zahvaljujući mineralima magneziju i cinku kojima obiluje, prenosi 24sata.hr.

Osim magnezijem, cinkom i vitaminom C, obiluje i vitaminima A, K, B2, folnom kiselinom, kalcijem, bakrom, željezom i kalijem. Također, bogata je antioksidansima, jača imunološki sistem, čisti organizam…

Stoga, ako već niste, svakako uvrstite ovu biljku u svoju redovnu prehranu. Dodajte je drugim salatama, tjestenini, ubacite pokoji listić u sendviče, na pizzu…

Imate li vrt, svakako je posijte, sad je pravo vrijeme za to. Rukola se sije od februara do seprembra, a brati se može već za 40 do 60 dana. Po kvadratnom metru zemlje daje oko dva kilograma listova. Ukoliko imate samo balkon, posijte nešto rukole u teglama jer i tamo dobro uspijeva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje