Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici ove kompanije moraju trčati 51 kilometar mjesečno ako žele godišnji bonus

Preuzmite sliku

Godišnji bonus je u vrijednosti od 130 posto svoje mjesečne plaće, a osoblje kompanije pozitivno je dočekalo ovaj potez

Kompanija za papir iz kineske provincije Guangdong natjerat će zaposlenike da doslovce trče za svoje bonuse. Predsjednik Guangdong Dongpo Papera Lin Zhiyong kazao je medijima da će bonusi zaposlenika ovisiti o broju kilometara koje pretrče svaki mjesec, prenosi Business Insider.

Zaposlenici moraju prijeći 51 kilometar svaki mjesec ako žele dobiti godišnji bonus u vrijednosti od 130 posto svoje mjesečne plaće, a radnici će dobiti godišnji bonus u visini mjesečne plaće ako svaki mjesec pretrče 49 kilometara.

Najaktivniji trkači dobit će besplatan par tenisica za trčanje ako u pola godine svaki mjesec pretrče 49 kilometara. Za one koji pretrče samo 30 kilometara, dobit će bonus u vrijednosti 30 posto njihove mjesečne plaće.

“Moj posao može izdržati samo ako su moji zaposlenici zdravi’’, kazao je Lin, koji je naglasio kako se on dva puta popeo na Mount Everest, jednom u 2022. i jednom u 2023. godini.

Kako pišu lokalni mediji, osoblje kompanije pozitivno je dočekalo ovaj potez. Kompanija za papir trenutno ima oko 100 zaposlenih.

“Ne samo da će ostati u formi, nego ćemo za to biti plaćeni. Dvije muhe jednim udarcem”, kazao je jedan zaposlenik.

No na popularnoj kineskoj društvenoj mreži Weibo, ova inicijativa je ismijana.

“Morali biste trčati tri kilometra dnevno da ispunite mjesečni cilj od 99 kilometara. Dakle, kopanija želi da osoblje budu atletičari?”, komentirala je jedan osoba na Weibu.

Neki su prokomentirali da zaposlenici riskiraju ozljede samo kako bi dobili svoje bonuse.

“Ovi zahtjevi bi se smatrali pretjeranim čak i za učenike sportskih škola. Boljet će ih koljena. Ovisno o dobi i fizičkom stanju, može doći i do akutnog zatajenja srca”, glasio je jedan komentar na Weibu.

Drugi vjeruju da će Linova neortodoksna praksa značiti propast za njegovukompaniju.

“Svi, molim vas, pratite budućnost ove tvrtke. Vjerujem da će propasti u sljedećih pet godina”, napisala je druga osoba na Weibu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,