Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prehrana može pokvariti seksualni život muškarca na ovih pet načina

Preuzmite sliku

Puno stvari može smanjiti vašu erekciju: loše zdravlje srca, pušenje i određeni lijekovi često su uzročnici problema ispod pojasa. No veliki ubojica je i loša prehrana.

Šta jedete, koliko jedete i koliko često jedete određene vrste hrane može uticati na vaš nivo energije, protok krvi i hormone – a sve su to ključni igrači u vašem seksualnom životu.

Ovo je pet načina na koje vaša prehrana može pokvariti vaš seksualni život i šta tačno možete učiniti kako biste popravili svoj učinak.

1. Previše “smeća”

“Zdravo srce jednako je zdrav seks”, kaže urolog, dr. Jamin Brahmbhatt.

Kao i svaki drugi trening, i trening u spavaćoj sobi zahtijeva snagu i izdržljivost. Drugim riječima, svaka prehrambena navika koja je loša za vašu izvedbu u teretani, loša je i za vaš seksualni život. Kada je vaše srce u problemu – na primjer, arterije su vam začepljene – ono može zaustaviti dotok krvi u vaš penis, otvarajući put erektilnoj disfunkciji (ED).

Prehrana bogata nezdravim mastima i dodanim šećerima može pogoršati problem.

“Opće je poznato da pretili muškarci imaju niži nivo testosterona, hormona koji potiče seksualni nagon,” objašnjava dr. Brahmbhatt.

Lijek?

“Jedite prehranu punu cjelovitih namirnica bogatih raznim hranjivim tvarima i vježbajte barem 150 minuta sedmično. Sve što pomaže u smanjenju količine masti u vašem tijelu, pomoći će prirodnom porastu nivoa  testosterona,” kaže dr. Brahmbhatt.

Tjelovježba smanjuje rizik od srčanih bolesti mijenjanjem načina na koji mozak reagira na stres

2. Bezkofeinska kafa

Vaša dnevna doza kafe igra veću ulogu u krevetu nego što mislite. To je zato što unos kofeina može uticati na vašu cirkulaciju.

“Veliki dio seksualnog zdravlja odnosi se na povećanje protoka krvi budući da bolji protok krvi znači bolje erekcije,” kaže Joshua Gonzalez, urolog specijaliziran za seksualnu medicinu.

3. Previše alkohola

“Alkohol je depresiv, pa može umrtviti osjećaje seksualne stimulacije i promijeniti protok krvi u i iz vašeg penisa. Obilno pijenje može smanjiti razinu testosterona, a istovremeno podići razinu estrogena, što može smanjiti vaš libido, pogoršati raspoloženje i otežati postizanje orgazma, čak i kada možete postići erekciju,” objašnjava dr. Brahmbhatt.

4. Šećer je ubica seksualnog života

Prehrana s visokim udjelom šećera uticat će na vaše cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema, što potom utiče na zdravlje vašeg penisa.

Držite se prirodnih šećera, poput onih u voću. Kada je riječ o dodanim šećerima, poput onih u gaziranim sokovima i pekarskim proizvodima – ne unosite više od 36 grama dnevno.

5. Divovske porcije

Nagomilavanje hrane na tanjiru ne samo da dovodi do debljanja, već vas također priprema za veliki pad energije.

“Ako pretjerate s jelom, posebno  ugljikohidratima i šećerom, vjerovatno ćete doživjeti pad energije i osjećati se preumorno da radite bilo što osim ležanja na kauču ili spavanja,” kaže dr. Brahmbhatt. (Ordinacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,