Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pitate se hoće li brak potrajati? Prema stručnjacima 5 znakova govori da hoće

Preuzmite sliku

U današnjoj potrošačkoj kulturi trenutnog zadovoljstva, i ubrzanog tempa života, mogli bi se prisjetiti vremena kada se više trošilo i vremena i truda na izradu nečega što će potrajati. 

Naravno, brak nije materijalna stvar niti potrošačko dobro, ali brak izgrađen da traje nije rijetkost i definitivno nije stvar prošlosti.

Ovo je 5 nedvosmislenih znakova da će vaš brak potrajati, prema stručnjacima:

1. Postoji vidljiva veza

– U mojoj bračno savjetodavnoj praksi, par uvijek sjedi na okretnim stolicama jedno do drugoga. Kad sjednu, ako se automatski okrenu jedno prema drugome, približe jedno drugome i provjeravaju jedno drugo dok govore, znam da je njihova bračna veza čvrsta, bez obzira na to zbog čega su ušli u moj ured. Prisutni su jedni s drugima, znatiželjni za verbalne i neverbalne odgovore i usklađeni jedni s drugima, čak i ako imaju poteškoća – objašnjava Susan Saint-Rossy, terapeutkinja za odnose.

 • 2. Poštovanje je uvijek u središtu

  – Poštovanje je jedini znak da će brak trajati. To uključuje izbjegavanje prezira i kritike u bilo kojem obliku – ističe Reta Faye Walker, stručnjakinja za odnose.

  3. Poštovanje se proteže i na neslaganje

  Poštujte se čak i u slučaju neslaganja. Parovi koji slušaju jedno drugo i poštuju tuđe stajalište, čak i ako se ne slažu, imaju mnogo veću vjerovatnost da će ostati zajedno od onih koji pokazuju prezir prema tuđem stajalištu, što je loš znak, prema​ Laurie Mintz, psihologinji i autorici.

  4. Oba partnera imaju duboku predanost promjeni – ako je potrebno

  – Kada su klijenti predani uvođenju bilo kakvih promjena koje predlažem kako bi poboljšali i popravili njihov odnos, znam da su predani trajnoj vezi jer ti parovi vode bilješke, željno prihvaćaju i dovršavaju zadaću i zbližavaju se pred mojim očima. To je prekrasna stvar – naglašava​ terapeutkinja, dr. sc. Gloria Brame.

 • 5. Oba partnera su voljna raditi na sebi

  Znam da klijent neće nastaviti s razvodom kada je paraliziran strahom. Nažalost, to ne znači nužno da će brak biti dobar. Umjesto toga, nastavit će zadavati bol jer ljudi ostaju u svojoj trenutnoj situaciji bez promjene ičega. Međutim, ako su voljni raditi na sebi i naučiti nove načine kako poštovati svoje granice, njihov bi odnos mogao postati bolji, pojasnila je Jennifer Hargrave, advokat, donosi YourTango, prenosi 24sata

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,