Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet savjeta da radni dan učinite prijatnijim

Preuzmite sliku

Veoma je važno da na poslu budemo zadovoljni, jer na radnom mjestu provodimo veliki dio svog vremena. Zato treba da naučimo da uživamo u vremenu provedenom u kancelariji, da bismo lakše rješavali zadatke i bolje se osjećali.

Ustanite ranije

Ako ustanete 20 minuta prije polaska na posao, onda vam dan započinje u kancelariji i sve se vrti oko nje. Ali, ukoliko ustanete sat vremena ranije, imaćete vremena za sebe. Popijte kafu kod kuće, vježbajte, čitajte, meditirajte ili radite bilo šta od čega će vaše tijelo i um imati koristi. Tako ćete biti spremniji za rad.

Dobro se organizujte

Svako jutro na poslu sastavite listu zadataka da biste lakše pratili koliko posla zapravo imate. Osjećaćete se ispunjenije kad sa liste precrtate zadatak koji ste riješili. Ako još stignete da na kraju radnog dana pripremite i listu zadataka za sutrašnji dan znatno ćete smanjiti nivo stresa.

Uživajte u večernjim satima

Najgore što možete učiniti za sebe jeste da dođete kući i legnete ispred TV-a. Ne morate svako veče provesti u izlasku, ali vrijeme nakon posla možete iskoristiti da pročitate poglavlje neke knjige, odslušate neko online predavanje, isprobate novi recept ili odete na sport. Osjećat ćete se ispunjenije i sretnije.

Udijelite kolegama komplimente

Divan je osjećaj kad se neko osjeća dobro zbog vašeg komplimenta ili postupka. To ne podrazumijeva ulizivanje, ali povremeni pozitivan komentar popraviće atmosferu na poslu i pomoći da se više međusobno podržavate i cijenite.

Ostavite čist radni prostor

Ako ne znate gdje su vam rokovnici, dokumenti i sve ostalo što se nalazi na vašem radnom stolu teže ćete obaviti posao i bićete pod stresom. Zato pokušajte na kraju svakog radnog dana da pospremite svoj sto da biste se ujutru vratili čistom prostoru. (ljepotaizdravlje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje