Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zašto je plakanje dobro po vaše zdravlje

Preuzmite sliku

Istraživanja su dokazala ono što su mnogi njegovatelji već sami shvatili: ponekad nema ničeg boljeg od dobrog plača.

Dok društvo često suze smatra znakom slabosti, plakanje je zapravo katarzično iskustvo i visoko razvijeno ponašanje, piše Aging Care.

Neuronaučnik William H. Frey II, dr. sc., direktor istraživanja Centra za pamćenje i starenje na Institutu Health Partners u St. Paulu, Minnesota, proveo je decenije proučavajući plač i suze. Prema njemu, plakanje nije samo ljudski odgovor na tugu i frustraciju, već je i zdravo ponašanje za cjelokupno zdravlje čovjeka, prenosi Tuzlanski.ba.

To je prirodan način za smanjenje stresa koji, ako se ne kontroliše, može imati negativne fizičke posljedice na tijelo, uključujući povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih poremećaja povezanih sa stresom. Istraživanje pokazuje da se 85 % žena i 73 % muškaraca osjeća manje tužno i ljutito nakon što prolije suzu.

Kako je plakanje dobro za vas?

1. Ublažava stres

Hronični stres može povećati rizik od srčanog udara, oštetiti određena područja mozga, pridonijeti probavnim problemima kao što su čirevi i uzrokovati tenzijske glavobolje i migrene, između ostalih zdravstvenih problema.

“Ljudska sposobnost da plače ima vrijednost preživljavanja”, naglašava Frey.

U teškim okolnostima dobar plač može pružiti privremeno oslobođenje za čovjeka.

2. Plakanje snižava krvni pritisak

Utvrđeno je da plakanje snižava krvni pritisak i puls, neposredno nakon terapijskih sesija tokom kojih su pacijenti plakali. Visoki krvni pritisak može oštetiti srce i krvne žile, te doprinijeti moždanom udaru, zatajenju srca, pa čak i demenciji.

3. Suze uklanjaju toksine

Osim toga, Frey kaže da plakanje zapravo uklanja toksine iz tijela. Suze pomažu ljudima eliminirati hormone stresa poput kortizola koji se nakupljaju prilikom emocionalnih previranja, koje opet mogu izazvati pustoš u tijelu. Plakanje je i fizičko i emocionalno oslobađanje koje pomaže ljudima da počnu ispočetka.

4. Smanjuje mangan

Jednostavan čin plakanja također smanjuje razinu mangana u tijelu, minerala koji utiče na raspoloženje, a nalazi se u znatno većim koncentracijama u suzama nego u krvnom serumu. Povišeni nivoi mangana mogu se povezati s anksioznošću, razdražljivošću i agresijom.

5. Prigrlite svoje emocije i ljudskost

Svi sisari proizvode suze kako bi ovlažili oči, ali ljudi su jedini koji liju suze kao odgovor na emocionalni stres. Plakanje nam pomaže da prepoznamo osjećaje koje proživljavamo, a emocije nas motivišu da suosjećamo, koordiniramo se i radimo zajedno kako bismo preživjeli. Zapravo, plakanje ima važnu društvenu funkciju: komunicira snagu i prirodu odnosa, izaziva suosjećanje, pa čak i pomoć, te približava pojedince jedne drugima.

Sljedeći put kada se osjećate savladano i borite se sa suzama, učinite si uslugu i isplačite se.

Pronalaženje mirnog mjesta za opuštanje ili rame za plakanje moglo bi biti upravo ono što vam treba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,