Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovih deset svakodnevnih rituala može spasiti i ojačati vaš brak

Preuzmite sliku

Jeste li se ikada zapitali kako svakodnevne navike utiču na vaš brak? Neke navike mogu ojačati bračnu vezu, dok neke druge mogu dovesti do razaranja veze. Ovo su svakodnevni rituali koji mogu spasiti brak.

Kako bi vaš zajednički život bio sretan, vrijedi usvojiti nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da naučite voljeti, cijeniti i čuti jedno drugo, bez obzira na okolnosti.

Dnevni rituali koji mogu spasiti brak:

1. Budite optimistični

Naučite se zajedno boriti protiv negativnih misli svaki dan. Pokušajte sve događaje objasniti na drugačiji, pozitivniji način.

 • Pokušajte svjesno usmjeriti svoju pozornost i pažnju partnera od depresivnih misli. Pokušajte zadržati svoj fokus na pozitivnom.

  2. Pokušajte što češće zaspati i probuditi se zajedno

  U toku dana svako od vas je zauzet svojim dnevnim aktivnostima i ako ne provodite vrijeme jedno s drugim prije ili poslije spavanja, riskirate potpuni gubitak kontakta.

 • Možete razgovarati o prošlom danu, zajedno staviti djecu na spavanje ili se samo pogledati u oči, slušati novi podcast zajedno, možete se grliti, ljubiti. Ovo je posebna “vježba” koja pomaže smanjiti nivo stresa za oboje i bit će dovoljna da vašeg partnera ispuni osjećajem topline i zajedništva.

  3. Idite zajedno u šetnju na pola sata

  Poželjno je da je to park, šumosko područje ili mjesto u blizini vode.

 • To će vam dati priliku da se odvojite od kućnih poslova, radnog mjesta. Organizirate događaje koji su se dogodili tokom dana i posložite svoje misli. Osim toga, na takvim mjestima ima znatno manje ometanja, a samim time i manje stresa. Mozak aktivira pasivni način rada i u takvim trenucima dobro je biti u blizini voljene osobe.

  4. Nastavite brinuti jedno o drugome

  Uspostavljen porodični život ne znači da više ne morate obraćati pažnju jedno na drugo. Morate stalno jačati svoju vezu. Tako poznati oblik tjelesne intimnosti kao što je grljenje, na primjer, može unijeti nježnost i romantiku u svaku vezu.

 • Parovi koji se vole grliti uvijek se osjećaju povezanije. Ne zaboravite jednostavnu istinu: kako starimo, ne gubimo potrebu za zagrljajima i dodirima; trebaju ga odrasli kao i djeca. Svaki put kad se raziđete, poljubite jedno drugo šest sekundi. To je sve što je potrebno za pokretanje proizvodnje oksitocina. I tada će strahovi nestati, a povjerenje porasti.

  5. Stvorite okruženje za pozitivne navike malo po malo svaki dan.

  Kada uvedete novu naviku u svoj život, morate je učiniti očiglednim dijelom svoje okoline. Stvarnost oko nas ima veliki uticaj na našu podsvijest. Zato često živimo u stvarnosti koju je već neko stvorio za nas, a ne u onoj koju smo sami kreirali.

 • Ako se potrudite kreirati vlastiti život, postajete arhitekt svoje stvarnosti i mnogo ste spremniji koristiti njene elemente. U vašoj je moći da zajedno s partnerom stvorite povoljno okruženje za razvoj novih zdravih navika.

  6. Poduzmite mali korak svaki dan kako biste eliminirali loše navike i njihove okidače

  Ako bilo ko od vas želi prekinuti lošu naviku, posao vašeg partnera je da vas podsjeti.

 • Najdrastičniji način borbe: maknuti podražaj iz dohvatne zone, otežati izvođenje akcije – na taj način partner jednostavno neće primijetiti podražaj i neće inicirati cilj. Na primjer, ako se jedno ili oboje trudite jesti manje slatkiša, nemojte nikako kupovati slatkiše, a isto vrijedi i za cigarete i alkohol.

  7. Tokom manjih sukoba u porodici, ne pokušavajte odmah riješiti problem, razmislite o razumijevanju

  Ovo je posebno važno za žene. Da bi se žena smirila, samo je treba saslušati.

 • Jedina stvar koju žena želi tokom sukoba je natjerati partnera da razumije njene osjećaje. Samo rješenje problema za nju je sekundarno. Događa da problem uopće ne treba rješavati. Žena mora progovoriti i osjetiti da je razumijete.

  Ako ne želite da sukob eskalira, nemojte oštro reagirati. U ovom trenutku treba duboko udahnuti i brojati do 10. Uzrok boli i sukoba s voljenom osobom možete saznati i riješiti postavljanjem tri pitanja:

  “Šta ti treba?”, “Šta te muči?”,  “Šta osjećaš?”

  8. Doručkujte zajedno

  Kada je riječ o dnevnim ritualima koji mogu spasiti brak, doručak je na visokom mjestu.

 • Pripremite “platformu” za jutarnji obrok unaprijed. Na primjer, pripremite se za to navečer: operite suđe, pripremite potrebne sastojke, na taj način ćete puno lakše završiti ono što ste planirali, čak i ako vaš partner ode od kuće prije vas, pokušajte ustati i podijeliti doručak s njim ili njom, pripremajući ga za produktivan i ugodan dan. Zatim se možete vratiti u krevet, glavno je da ste završili cijenjeni “jutarnji ritual”.

  9. Planirajte nešto zajedno svaki dan

  Neka to budu planovi za vikend, mjesec, godinu. Na primjer, planirajte putovanja na neočekivana mjesta.

 • Razmislite o svom planu za godinu, koliko mjesta želite posjetiti. Putovanje nam omogućava da naučimo kako žive, razmišljaju i stvaraju ljudi u drugim zemljama. Putovanje vam omogućava  da proširite horizonte i sagledate život iz različitih uglova, obogaćujući vas spoznajama iz područja umjetnosti, arhitekture, komunikacije s prirodom.

  10. Ne zaboravite reći hvala

  Ovo je važan trenutak u bilo kojoj vezi, bilo prijateljskoj, ljubavnoj ili porodičnoj.

 • Govoreći “hvala” osobi, pokazujete joj da su njeni postupci važni i da trud nije bio uzaludan. (Lepotaizdravlje.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje