Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova loša navika u kupatilu može dovesti do nakupljanja insekata

Preuzmite sliku

Mokri peškiri ne privlače samo pauke, već i brojne druge insekte koji traže sklonište na toplim i vlažnim mjestima. 

U nekom trenutku vjerovatno ste povukli zavjese za tuš ili podigli WC dasku samo da biste se suočili s jednim od najjezivijih iznenađenja – paukom. Nažalost, kako piše Best Life, ovo nije rijedak scenarij.

Pauci se često skupljaju u kupatilu, pogotovo tokom jesenskih i zimskih mjeseci, a stručnjaci upozoravaju da postoji jedna stvar koju mnogi od nas ostavljaju u kupatilu koja bi mogla biti najgori krivac za privlačenje ovog insekta, prenosi Večernji list. 

Možda ćete biti u iskušenju ostaviti mokri peškir na podu u kupatilu nakon što se istuširate, ali to nije navika na koju biste se trebali navikavati. Mokri peškiri vjerovatno će privući pauke zbog svoje vlage, jer “vlaga je neophodna za svakog pauka i oni ne mogu živjeti bez nje”, kaže Macy Ruiz, entomologinja koja radi s Ehrlich Pest Control.

Nicholas Martin, entomolog i osnivač Pest Control Hacksa, kaže da je veća vjerovatnoća da će određene vrste pauka biti privučene vlažnim mjestima, poput podrumskih pauka.

Drugi stručnjaci sugerišu da pauke ne privlači samo vlaga, već i potencijalni izvori hrane koji bi mogli biti prisutni. Prema Ruizu i Martinu, mokri peškiri također privlače bube kao što su komarci, muhe, grinje, stonoge, mravi, cvrčci i žohari – sve su to uobičajeni izvori hrane za pauke.

“Tokom hladnih mjeseci, pauci traže zaklon, pa je najbolje držati peškire obješene kako ne bi došlo do toga da pauci traže sklonište u hrpi peškira”, objašnjavaju stručnjaci, dodajući da pauke privlače i prljava područja poput prozora koji nije očišćen od prašine, uključujući i ispod kupatilskog namještaja ili neurednu hrpu odjeće na podu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,