Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obratite pažnju: Ovih 5 loših navika mogu vam uništiti karijeru

Preuzmite sliku

Postoji toliko stvari koje mogu ozbiljno ugroziti vašu reputaciju, a među njima se izdvajaju 5 navika koje vam mogu uništiti karijeru.

Neke od stvari koje se mogu negativno odraziti na vaš posao, djeluju krajnje bezazleno, pa čak i nelogično…

Koristite emotikone u poslovnoj korespondenciji

Smiješni žuti emotikoni nenametljivo su osvojili cijeli svijet, zamjenjujući poznate riječi i čak se probijajući u zatvoreni i konzervativni poslovni jezik. U međuvremenu, psiholozi su sigurni da u tome nema ništa dobro, jer emotikoni pretvaraju poslovni razgovor u previše neformalnu komunikaciju. Što ne utiče uvijek dobro na profesionalne odnose. Vaši partneri mogu posumnjati u ozbiljnost namjera vaše kompanije.

Previše radite

Zvuči krajnje nelogično i kao potpuna kontradikcija zdravom razumu. Ali je istina: rad 24 sata dnevno, 7 ili čak 5 dana u nedjelji je krajnje neproduktivan. Činjenica je da kada ste u stalnoj vrevi, počinjete da radite automatski. A to ubija strast, entuzijazam i kreativnost – izuzetno korisne vještine kada je posao u pitanju. Generalno, odmori, vikendi i pauze za ručak su izmišljeni s razlogom!

 • Koristite nepristojne riječi

  Prema anketama jednog od najvećih sajtova za traženje posla u Sjedinjenim Državama, Career Builder, 81% poslodavaca smatra da je nepristojan jezik znak neprofesionalizma. S druge strane, sami zaposleni imaju lošiji odnos prema menadžerima koji ne bježe od žestokih riječi. Kada zaista želite da iskažete sve što se nakupilo u vašoj duši, bolje je držati jezik za zubima. U suprotnom, možete ozbiljno ugroziti i reputaciju i karijeru.

  Sarkazam

  Šale i sarkazam u pismima može biti teško ne samo razumijeti, već i jednostavno primijetiti. Pogotovo ako ne poznajete dobro osobu sa kojom razgovarate. Bolje da ostavite sarkazam i duhovitost za ličnu komunikaciju i ne stvarati neprijatne situacije na poslu.

  Smatrate sebe nepokolebljivim autoritetom

  Jeste li gledali film “Đavolji advokat”? Sjetite se šta je Al Paćino rekao o sujeti, sebičnosti, omiljenim grijesima… Tako je, nemojte sebe postavljati iznad svih, neće se dobro završiti. Zapamtite: uvijek postoje ljudi koji razumiju nešto bolje od vas. Učenje od kolega je normalno i čak ispravno. Nemojte se plašiti da postavljate pitanja i da kažete kada nešto ne znate ili ne razumijete. Ukratko, niste najbolji i najpametniji na svijetu. I to je sasvim u redu, piše Lepota i zdravlje

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,