Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ne bacajte stari hljeb: Na ove načine ga možete iskoristiti

Preuzmite sliku

Amerikanci bacaju gotovo trećinu svih kupljenih namirnica, prema nedavno objavljenim podacima. Zapitajte se malo koliko ste se i sami približili toj statistici.

Ako ste i vi među onima koji na ovaj način bacaju novac u smeće, a o stvaranju dodatne količine otpada da ne govorimo, možda je i u vašem slučaju namirnica koju najčešće ne stignete iskoristiti upravo hljeb.

Svjež hljeb samo uz puno sreće i pekarskog umijeća može biti privlačan za jelo i nakon dva dana, a čim odstoji malo duže, ako uslovi čuvanja nisu optimalni, kroz tri-četiri dana na njemu će se pojaviti buđa pa ga nećete moći koristiti ni za bruskete, prženice ili kako već inače iskorištavate pomalo osušen hljeb.

Hljeb možete savršeno očuvati i do nekoliko mjeseci u zamrzivaču, a evo kako ga sve možete iskoristiti.

Kao prvo, možete ga, nakon što ste ga odmrzli, poprskati vodom, zamotati u foliju i zagrijati u pećnici.

  • Posljednjih desetak minuta uklonite foliju i pojačajte temperaturu pa će korica ponovno postati primamljiva i hrskava.

    Drugo, iskoristite ga za kuhanje. Smrznuti hljeb lako ćete, bez odmrzavanja, jednostavnim ribanjem na rendeu pretvoriti u domaće prezle, pa vam više nikad neće biti problem što ste usred pohovanja ostali bez prezle.

    Zamrznuti hljeb također možete naribati preko složenaca, musaki i lazanja negdje na pola pečenja, pa će dobiti neodoljivu hrskavu koricu.

    Ako volite da pravite knedlice za supu ili umake, hljeb prije zamrzavanja narežite na kockice ili na kriške pa ćete ih po vađenju iz „leda“ ostaviti da se odmrznu u malo mlijeka.

    Ovako zamrznut i odmrznut hljeb dobro će vam poslužiti kao dodatak pljeskavicama ili nadjevu za pečenu piletinu.  (Slobodna Dalmacija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,