Znakovi koji pokazuju da li ste emotivno 'odrasli' ili ne...
Foto: Tuzlanski.ba

Psihoterapeut Megan Bruneau kaže da je tokom višegodišnjeg rada, kada je pomagala ljudima da poboljšaju samosvijest i samopoštovanje, otkrila sedam osnovnih zajedničkih tačaka koje povezuju sve one klijente koji su u međuvremenu emotivno ’odrasli’.

Ovo je sedam znakova koji karakterišu emotivno sazrevanje:

1. Primjećujete i, u sabranom stanju, verbalno izražavate kada ste pogriješili

Daleko je lakše braniti se i bježati od odgovornosti, ili biti preplavljen stidom zbog postupka prouzrokovanim neznanjem ili neshvatanjem. Budite svjesni kada niste u pravu, i pokažite to. Svaki sljedeći put će biti lakši, a vi sve hrabriji.

2. Svjesni ste svojih predrasuda

Svi ljudi imaju urođene predrasude koje je nemoguće izbjeći zbog odrastanja u svijetu koji vrvi od stereotipa. Važno je da razvijete aktivnu svijest o predrasudama i ispitate kako bi mogle uticati na vaše postupke.

3. Svjesni ste svojih privilegija i koristite ih mudro

Možda nemate sve što biste željeli, ali zasigurno imate više od nekog drugog. To se svakako ne odnosi samo na novac, već i na način i kvalitet života, udobnost, prilike, vaše osobine i sposobnosti. Cijenite ono što imate i što vam se pruža, i koristite to na najbolje moguće načine.

4. Izgradili ste prostor između osjećanja i reagovanja

Upravo ’taj prostor’ vam ne dozvoljava da reagujete na ’prvu loptu’. Kroz vježbanje svjesnosti, kontrolišete i lični osjećaj pristrasnosti vezan za to kako posmatrate svoje emocije: umjesto da reagujete instinktivno, prvo naučite kako da posmatrate stvari, a potom reagujte pažljivije i produktivnije.

5. Svjesno dozvoljavate sebi da budete ’ugroženi’ i da se ne osjećate uvijek najbolje

Perfekcionizam vam govori da ostanete u prostoru u kojem se osjećate komforno, sigurno i pod kontrolom. Govori vam da manipulišete svojim okruženje, tako da nikada ne osjetite ugroženost, neizvjesnost, zahtjevanje. To vas drži podalje od strahova i neuspjeha, ali tako nikada nećete emotivno sazrijeti, upoznati svijet i život u potpunosti, niti steći mentalnu čvrstinu.

6. Milostivi ste prema sebi i drugima

Odbacite osuđivanje koje šteti građenju kvalitetnih, zdravih odnosa, ali i vama lično, ukoliko ste pretjerano samokritični. Budite milostivi i prema sebi i prema drugima, uvijek potražite onu ljepšu stranu života.

7. Znate kada, koga i kako da pitate za pomoć

Traženje pomoći nije znak slabosti, već hrabrosti i snalažljivosti. Ma koliko nastojali da budete nezavisni, oslonite se na ljude od povjerenja u vašem okruženju, i podijelite sa njima svoje misli, želje, potrebe, dileme.

(Tuzlanski.ba)