Foto: Tuzlanski.ba

Eterična ulja se reklamiraju kao lijek za sve vrste: Od problema s kožom do problema s mentalnim zdravljem.

Ipak ta ulja nisu tako bezazlena kako se čine. Možda imaju lijep miris, ali njihov marketing nadvisuje njihove prednosti, a umanjuje loše dijelove, koji su ustvari prilično negativni. Evo šta se može sve dogoditi ako previše koristite eterična ulja.

Trovanje 

Istraživanja pokazuju hiljade slučajeva trovanja esencijalnim uljem tokom proteklih godina, a više od polovine njih je uključivalo djecu. Trovanje se brzo širi i potrebna je samo mala količina ulja da stvori životnu opasnost. Može dovesti do povraćanja, ozljeda pluća i depresije centralnog živčanog sistema.

Najgori je ulje eukaliptusa, od kojeg nekoliko kapi može nastati mučnina, bolovi u stomaku i konvulzije. Iako je 80% slučajeva bilo slučajno, jer su ulja zamijenjena s tekućim lijekovima, poput sirupa za kašalj, još uvijek je postojalo više ljudi koji su esencijalna ulja uzimali oralno zbog pogrešnih informacija, piše Bright Side

Razvoj muške dojke

Postoji fenomen koji se naziva ginekomastija - razvoj 'čovječjih sisa.' Rijetko je i često nema očigledan uzrok. Osim što ga ponekad pokreću ulja lavande i čajevca. Istraživanje je dokazalo da su esencijalna ulja često kriva za uvećano tkivo dojke kod dječaka. Pratili su 3 dječaka koji nisu imali ništa zajedničko, ali iznenada su se pojavile grudi i upotreba proizvoda za njegu kože s uljima lavande i čajevca.

Ispostavilo se da ulja mogu oponašati ženske hormone i potiskivati ​​ponašanje muških. To narušava ukupnu hormonalnu i endokrinu ravnotežu tijela, prenosi Tuzlanski.ba.

Osetljivost na sunce

Neka esencijalna ulja su fotosenzibilizatori, što znači da povećavaju ranjivost kože na sunčevu svjetlost. Sadrži limunska ulja i najvećeg krivca - ulje bergamota. Mnogo agruma sadrži spoj nazvan furokumarin, koji može izazvati hemijske opekotine kada je izložen sunčevoj svjetlosti. U najtežim slučajevima, čak i nekoliko minuta pod sunčevim zracima može rezultirati žuljevima i žilama.

Problemi sa kožom

Spektar problema kože izazvanih esencijalnim uljem varira od manjih iritacija do potpunih alergija, poput, na primjer, dermatitisa. Alergijske reakcije dovode do koprivnjače, osipa, svrbeža i pečenja. Sama koža također može postati suha, ljuskava i početi pucati.

Posebno je loša ideja koristiti ulja na oštećenoj koži jer upija više ulja, a reakcija može biti neočekivana i neugodna. I nikada ne biste trebali koristiti nerazrijeđeno ulje: Ono može biti potpuno opasno za vašu kožu!

Rizici od trudnoće

Neka esencijalna ulja sadrže aditive i nečistoće koji mogu biti štetni za trudnice. Njihova neslavna osjetljivost na mirise i okuse može rezultirati gadnim nuspojavama upotrebe esencijalnih ulja, poput mučnine, glavobolje, povraćanja i vrtoglavice. Čak i ulja koja se nanose na kožu mogu procuriti u posteljicu i utjecati na bebu. U najgorem slučaju, trudnoća bi mogla završiti pobačajem.

Alergije

Problemi s kožom, alergijske reakcije na esencijalna ulja mogu utjecati na oči i respiratorni sistem. Dakle, vaše iskustvo s aromatičnim uljima može izazvati kihanje, curenje nosa i zagušenja. Ponekad se alergija pogorša: što znači da morate što prije posjetiti liječnika. (Tuzlanski.ba)