Vjerovatno ste do sad koristili so samo kako bi vaša hrana bila ukusnija. Međutim, postoji toliko načina kako da koristite so u kući.
So možete koristiti i na sljedeće načine.
Spriječite truljenje jabuka
Da vi vaša jabuka ostala duže svježa i ukusna, pokušajte ovaj trik. U šolju hladne vode dodajte pola male kašike soli i promiješajte. Umočite jabuku u vodu oko desetak minuta, zatim je samo posušite. Prije nego što je pojedete, saperite je vodom.
Ohladite piće
U toku ljeta nam je navika da stavljamo piće da se hladi, u slučaju da želite brzo rješenje iskoristite so. Uzmite piće i stavite u posudu, u nju stavite sloj leda, preko toga pospite so, i nastavite tim redoslijedom dok ne prekrijete flašu. Držite tako od 10 do 15 minuta i izvadite.
Očistite šolje za kafu
Ako se kafa zakorila u šolji, utrljajte so i mrlje će nestati.
Uklonite miris bijelog ili crvenog luka s ruku
Ovo sigurno niste znali, ali nakon što koristite luk ni sapun ne pomaže. Ipak, mješavina soka od limuna i soli pomaže. Pomiješajte sok od limuna i soli, te s tom mješavinom istrljajte ruke. Nakon toga normalno operite ruke i miris će nestati.
Pokupite razbijeno jaje
Ako vam se razbilo jaje na kuhinjskom pultu ili podu, na nered dodajte još i so. Ostavite da se “marinira” oko 20 minuta pa ćete ga lako moći pokupiti, prenosi 24sata.hr
Očistite odvod
Da se odvodi ne bi začepili, sedmično sipajte pola šolje soli i litru tople vode u odvod.
Vratite sjaj staklu
U slučaju da želite očistiti staklo i vratiti stari sjaj, napravite pastu od soli i sirćeta. Pomiješajte jednu trećinu šolje soli sa dvije kašike sirćeta, nanesite na staklo i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim isperite i osušite staklo. (Tuzlanski.ba)