Foto: Tuzlanski.ba

Najpopularnija evropska destinacija među turistima iz cijelog svijeta, sudeći po novom istraživanju je Santorini.

Na drugom se mjestu smjestila Ibica, a bronzu nose Kanari, preciznije Tenerife. Hrvatska i Hvar našli su se na visokom 12. mjestu od 185 zemalja.

Aktuelni podaci nastali su proučavanjem Googleovih podataka u posljednjih 12 mjeseci u 185 zemalja.

Santorini je na vrhu liste koju potpisuje britanska putnička agencija CV Villas i najpopularnije je evropsko mjesto u 47 zemalja svijeta, uključujući SAD, Finsku, Kolumbiju, Boliviju, Indiju, Australiju i Novi Zeland.

Santorini slovi kao jedan od najljepših i najslikovitijih grčkih ostrva, a smješten je u Egejskom moru, 200 kilometara od najbližeg kopna.

Poznat je po svojoj plavo-bijeloj arhitekturi, dramatičnim liticama i predivnom moru. Najpopularnije mjesto na ostrvu je Oia, sa svojim plavim kupolama i bijelim kućama, ali oni koji požele više mira i manje gužve kreću na manje popularne dijelove ostrva.

Trećeplasirani Tenerife je top-destinacija za zimski odmor s najvišom prosječnom temperaturom u hladnijim mjesecima koja grije sa svojih dvadeset Celzijevih stepeni. To je najpopularnije špansko odredište za 12 evropskih zemalja, uključujući Španiju, Veliku Britanju, Njemačku i Belgiju.

Prvih pet zaokružuju talijansko ostrvo Sicilija na četvrtom i Krf u Grčkoj na petom mjestu, a zatim Grčka nastavlja svoj pobjednički niz s odredištima poput Kosa, Mikonosa i Krita, koja se nalaze među najtraženijim evropskim mjestima za odmor.

Najpopularnija mjesta za odmor u Evropi:

- Santorini, Grčka

- Ibica, ŠpanIja

- Tenerife, Španija

- Sicilija, Italija

- Krf, Grčka

- Kos, Grčka

- Antalija, Turska

- Sardinija, Italija

- Mikonos, Grčka

- Krit, Grčka

- Majorka, Španjolska

- Hvar, Hrvatska

- Toskana, Italija

- Zakintos, Grčka

- Lancarote, Španija

- Bodrum, Turska

- Algarve, Portugal

(punkufer.hr)