Osmijeh otkriva seksističku stranu muškarca prilikom upoznavanja žene prvi put
Foto: Tuzlanski.ba

Ako vas muči pitanje da li je muškarac šovinista ili seksistički nastrojen, dovoljno je da osmotrite njegov osmijeh, kažu najnovija istraživanja.

muskarac-osmijeh2Studija Jin Goh i Judith Hall otkriva koliko seksizam utiče na interpersonalne odnose između muškarca i žene.

Goh i Hall su željele da otkriju koliko osmijeh, stav i izbori muškarca otkrivaju njegovu seksističku stranu prilikom upoznavanja sa ženom prvi put. Ovo je njihova prva studija koja je obuhvatila verbalne i neverbalne ekspresije. Za studiju je pažljivo izabrano 27 američkih parova. Fokous grupa su mladi ljudi koji još nisu završili fakultete i nalaze se u rasponu od 20 do 24 godine.

Parovi su bili snimani dok su igrali trivijalne igre zajedno i nakon toga razgovarali. Posmatrači ovog eksperimenta i istraživanja su bilježili sve neverbalne radnje kao što je i osmijeh. Softver za bilježenje riječi je takođe korišten za anllizu sadržaja.

Muškarci koji nemaju seksističke tendencije ponašali su se nedostupno i tokom razgovora se par-razgovormanje smijali. Muškarci koji imaju izražene seksističke stavove su bili mnogo prijatniji, dostupniji, prijateljski nastrojeni i naravno, mnogo više su se smiješili. Ova grupa muškaraca je pokazala i više pozitivnih emocija i riječi. Predstavili su se kao da daleko strpljiviji dok su čekali odgovore na trivijalna pitanja žena.

Autorke istraživanja su rekle da je seksizam kao vuk u jagnjećoj koži, dolazi u lijepom pakovanju ali sadžaj je pokvaren. Seksizam se nekada predstavlja kao našminkana i ljepša vrsta društvenog ponašanja, nego što jeste.

(super zena)