Ovo super voće je prebogato vitaminom C i antioksidansima, uopšte ne sadrži masnoće, a ima vrlo malo kalorija…
Šljiva - voće u obliku loptice za golf, počele su se doživljavati kao nova zvijezda među super hranom. Svojim zadivljujućim nizom dobrobiti za zdravlje šljive su čak pretekle bobičasto voće.
Šljive su bogate vitaminima A i C. Spadaju u niskokalorično voće tako da se preporučuju u ishrani. Šljive se mogu konzumirati sirove, mogu se sušiti, prave se džemovi i marmelade, zatim za knedle i od šljiva se peče rakija (šljivovica).
Pošto sadrže velike količine vitamina C, time nam osiguravaju zdrav imunološki sistem, a njihova koža je pravi rudnik antioksidansa - molekula koje pomažu u usporavanju i sprječavanju proizvodnje štetnih slobodnih radikala.
U 100g šljiva se nalazi:
-kCal 47-48
-kJ 197-206
-vode 84-86 g
-masti 0,2 g
-kalij 221 mg
-kalcij 14 mg
-magnezij 10 mg
-vitamin C 5 mg
Osim toga, šljive ne sadrže masnoće i imaju vrlo malo kalorija. Pomažu u održavanju ravnoteže probave, kao i u apsorpciji željeza. Konzumiranje šljiva povezano je i s manjim rizikom od makularne degeneracije, odnosno gubitka vida povezanog sa starošću. (Tuzlanski.ba)