Foto: Tuzlanski.ba

Ova tekućina bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše, a navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon ispijanja.

Turska kuhinja fuzija je okusa Srednje Azije, Bliskog istoka, istočne Europe i Balkana. U ovoj zemlji jede se sve, od bureka i kebaba preko dolmi do baklave. Posebno mjesto u turskoj kuhinji ima ukiseljeno povrće poput krastavaca koje se jede praktički uz svaki obrok.

Ne samo da Turci kisele sve štagod raste – na jelovniku ćete ponegdje naći i ukiseljene zelene šljive, već ne bacaju ni tekućinu od kiseljenja. Tekućina od ukiseljenog povrća ima široku primjenu u gastronomiju može se koristiti kao marinada za meso, dodatak salatama ili koktelima. Turci je pak koriste i kao "lijek" protiv mamurluka.

Tekućina od ukiseljenog povrća bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše, a navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon ispijanja.  U istanbulskoj četvrti Eminönü mogu se naći trgovine s ukiseljenim namirnicama, ali i štandovi koji isključivo prodaju tekućinu od ukiseljenog povrća na čaše te po "smiješnoj" cijeni od tek jedne turske lire (0,20 kf). (punkufer.hr)