Ispovijest: Šta podrazumijeva termin ''više od prijatelja''?
Foto: Tuzlanski.ba

Usputni seks s prijateljem danas se čini mnogo brbljavijim, ali i elegantnijim rješenjem nego seks za jednu noć s neznancem. A da bi takav seks zadržao svoju ''eleganciju'', najvažnije je da između dvoje prijatelja ne postoje emocije koje bi bile išta više od prijateljske privrženosti, piše Elle.hr.

Praktičnu stranu takvog seksa gotovo da ne treba navoditi. Svaki put kada se javi potreba, tu je i prijatelj koji će ti priskočiti u pomoć.

Seks bez muke

Kada s prijateljem završiš u krevetu, on ti postane ''više od prijatelja''. Tako barem tvrdi Maja, 32-godišnja ekonomistica, koja je posljednja dva mjeseca spavala sa svojim prijateljem. Spetljali su se, kaže, sasvim '‘slučajno'’, kako to obično biva kada se na zabavi odlučiš za nagli prekid s apstinencijom od alkohola i neredovitog seksa. Otada su se viđali povremeno, ali isključivo radi seksa. Otkada je on našao djevojku, viđaju se rijetko, ali isključivo na kafi, piše Elle.

Poznavali su se godinama, oboje su bili slobodni, a onda su otkrili da imaju sjajan seks… Zašto jednostavno nisu završili u vezi?

„Nakon prve noći ubrzo smo došli do zaključka da nijedno ne osjeća ono nešto što je potrebno za normalnu i iskrenu vezu. S druge strane, tada smo jedno drugome postali ‘više od prijatelja’“, objašnjava Maja.

Je li seks ugrozio njihovo prijateljstvo?

„Nimalo“, tvrdi Maja, „i to zato što nikada nismo bili jako dobri prijatelji, ali smo se uvijek na neki način ‘simpatizirali’. Seks s najboljim prijateljem čini mi se pomalo incestuoznim i preriskantnim. Nikad ne bih riskirala da izgubim najboljeg prijatelja zbog seksa.“

A emocije?

Nemoguće je imati ‘'seks bez muke'’ i veću emocionalnu angažiranost u jednoj rečenici, a kamoli u odnosu. Kako bi se izbjegli nesporazumi emocionalne naravi, Maja smatra da je najvažnije kako i jedno i drugo na samom početku trebaju raščistiti sami sa sobom.

„Oboje smo bili single i željeli smo seks. Znali smo da ćemo se prestati viđati kada jedno od nas završi u vezi. Često smo razgovarali o svojim bivšim vezama i onome što očekujemo od budućih.“

Teško je zamisliti dugotrajniji seksualni odnos u kojem oboma uspijeva vješto kontrolisati emocije. Zar nijedno nije podleglo emocijama?

„Istina, u jednom trenutku našeg ‘prijateljevanja’ primijetila sam da se sve češće nalazimo na moju inicijativu“, priznaje Maja. „Kada smo se počeli viđati po nekoliko dana uzastopce, stvar je postala alarmantna. Ali onda sam samoj sebi postavila pitanje želim li ja zaista biti s njim. Shvatila sam da sam postala posesivna, ništa više. Ako želim nečiju nepodijeljenu pažnju i ljubav, onda moram i sama biti spremna na isto. A to mogu imati samo u normalnoj vezi.“

Kako su njihovo druženje komentarisali ostali prijatelji?

„Pa, to nije tema o kojoj neobavezno čavrljaš s društvom na piću. S druge strane, on nikada nije pripadao užem krugu mojih bliskih prijatelja. Moj najbolji prijatelji znao je da nas dvoje nešto ‘mutimo’. S obzirom da poštujemo intimu onoga drugoga, nijednom se nije umiješao ili nešto komentarisao. Mada pretpostavljam da mu to nije bilo svejedno.“

Šta kad prijatelj pronađe djevojku i prestane biti ‘više od prijatelja’?

„Vjerovala ili ne, iskreno mi je drago da je u sretnoj vezi. Kad se vidimo na kavi, osjećamo posebnu vrstu povezanosti. Baš smo komentirali kako je zanimljivo da nas ta povezanost nimalo ne opterećuje“, kaže Maja.

Na pitanje što joj više nedostaje, je li to sjajan seks ili nova vrsta odnosa koji je razvila sa svojim prijateljem, kao iz topa odgovara: „Seks!“

''Čini se da usputni seks s prijateljem ipak nije za svakoga. Ako oboje nije načisto sa svojim emocijama, lako bi vas mogla zavarati priroda toga odnosa. Naime, imam prijateljicu koja je uvjerena da ona i njen prijatelj imaju usputni, ‘prijateljski’ seks, dok je svima oko njih jasno da je on zaljubljen u nju. On nema hrabrosti da joj to prizna jer riskira da je izgubi u svakom smislu. Da mi se i u jednom trenutku učinilo da je on zaljubljen u mene, morala bih prekinuti naš odnos. To više za njega ne bi bio usputni seks, a i za mene bi se vrlo brzo pretvorio u mučenje“, komentariše Maja. (Tuzlanski.ba)