Foto: Tuzlanski.ba

Šarmantan i moderan Rotterdam poznat je po svojoj razvijenoj biciklističkoj kulturi, a svaki pedalj ceste prilagođen je biciklistima, od označenih biciklističkih staza koje su udaljene od opasnih saobraćajnica do velike podzemne garaže za bicikle.

Kako biste u potpunosti doživjeli ovaj grad, predlažemo da se u razgledanje uputite biciklom. Naime, grad odlikuje odlična infrastruktura za bicikliste i oni uvijek imaju prednost u saobraćaju. Postoje i tuneli koji spajaju dijelove grada rezervirani samo za pješake i bicikliste. Sigurno uživajte u vožnji dok se oko vas izmjenjuju vjetrenjače, mostovi, stari lučki hangari, kuće i zgrade zanimljive arhitekture.

Gdje potražiti bicikle?

Obične gradske, električne, hibridne, planinske, dječje ili bicikle s više sjedala možete unajmiti u brojnim agencijama za iznajmljivanje bicikala. Poznate agencije za iznajmljivanje bicikala koje se nalaze u centru Rotterdama su Zwaan Bikes Rotterdam, Park Bike Rotterdam i Zilt aan de Maas. Bicikl možete unajmiti u različitom trajanju, od jednog sata do nekoliko dana, a cijena varira ovisno o vrsti bicikla i trajanju unajmljivanja. Ako u Rotterdam dolazite tokom turističke sezone i želite biti sigurni da će te pronaći bicikl po vašoj mjeri, uvijek je dobra ideja rezervirati bicikl unaprijed.

Ako želite upoznati nove ljude i lokalnu gastronomsku ponudu predlažemo da rezervirate grupno razgledanje grada s biciklima. Između razgledanja znamenitosti grada, vodič će vas odvesti na mjesta koja nude ukusne i neobične zalogaje te pića. Uživajte u kroketima od krompira, popijte kafu na životopisnoj četvrti Hofbogen ili probajte ukusne supe u ulici Nieuwe Binnenweg poznatoj po brojnim restoranima i barovima. Također, brojne agencije za biciklističke ture nude specijalizirane ture kulturnih ustanova, arhitekture ili prirode koje mogu biti grupne ili individualne.

Podzemna garaža za bicikle

U Rotterdamu se nalazi najveća podzemna garaža za bicikle u zemlji. Garaža je sagrađena u sklopu kompletne rekonstrukcije glavne željezničke stanice. Ukupno može primiti oko 5.000 bicikala, a većina parkirnih mjesta može se besplatno koristiti. Izuzetak su posebna mjesta sa zaštitarima koja se naplaćuju.

Krađe bicikala

Krađe bicikala u svim većim gradovima Holandije, pa tako i u Rotterdamu su uobičajene. Svake godine otuđi se stotine hiljada bicikala, a dosta njih završi i u kanalima. Kako bi sveli rizik krađe na minimum, agencije za iznajmljivanje bicikala nude čak dva funkcionalna katanca. Pobrinite se da iznajmljen bicikl zaključate na ispravan način i ostavite na sigurnom mjestu. Čak i obična flašica vode ostavljena na biciklu može biti privlačna kradljivcima, tako da se savjetuje da vrijedne stvari ne ostavljate u biciklističkim torbama već nosite sobom.

Sve u svemu, nećete pogriješiti, ako grad odlučite upoznati vozeći se na biciklu. Na raspolaganju vam je skoro 475 kilometara sigurnih biciklističkih staza na kojima možete namiriti želju za istraživanjem. (PunKufer.hr)