Dermatologinja kaže da možda krivo perete pazuhe: Tako možete pojačati znojenje i neugodne mirise
Foto: Tuzlanski.ba

Toplo vrijeme mnogima donosi neželjene probleme poput pretjeranog znojenja. Nema ništa gore od onoga kada odjenete svoju najbolju odjeću za dnevni izlazak i nakon deset minuta izlaganja suncu primijetite da imate mrlje od znoja.

Ne samo da je nezgodno, već može biti i poprilično neugodnog mirisa. Međutim, čini se da je riječ o nečemu što radimo krivo. Dermatologinja Geeta Yadav tvrdi da mnogi rade uobičajene pogreške kada peru pazuhe i kao rezultat toga dođu znoj i smrad.

Rekla je da je dovoljno samo nekoliko promjena u rutini tuširanja, kako biste izbjegli znojenje, i samim time i neugodne mirise. Naglašava da je važno da se usredotočite na čišćenje korijena dlačica ispod pazuha, koje su sklone uhvatiti bakterije. Da biste to učinili, trebali biste potrošiti oko 30 sekundi utrljavajući šampon za tijelo u svaki pazuh. 

Dermatologinja također preporučuje da promijenite gel za tuširanje, odnosno korištenje sredstava za pranje tijela koja sadrže hemijski eksfolijant poput glikolne, mliječne ili bademove kiseline. Ti sastojci će ukloniti mrtve stanice kože s površine kojima se bakterije vole hraniti, i 'pomesti' te mikrobe u odvod.

- Ne biste trebali koristiti ove vrste proizvoda nakon brijanja jer bi mogli izazvati iritaciju, ostavite ih za prvo čišćenje, a za tim za brijanje koristite drugi proizvod. Osim toga, vrijedi isprobati prirodne proizvode - objasnila je.

Dodaje i da korištenje prirodnih antimikrobnih sastojaka, apsolutno može pomoći u suzbijanju bakterija koje uzrokuju neugodne mirise, ali nisu svi idealni za korištenje izravno na koži ako nisu razrijeđeni, jer mogu biti jako iritirajući. (vecernji.hr)