Da li ste spremni za drugo dijete?
Foto: Tuzlanski.ba

Sa kakvim se sve problemima susreću majke kada odluče da rode drugo dijete? Kako da pripreme prvo dijete na dolazak bebe? Mi vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam biti od pomoći.

Odluka da rodite bebu je jedna od najvećih koju ćete ikada donijeti (do trenutka kada se odlučite za drugo dijete). Bez obzira na to što ste posjećivali savjetovalište za trudnice, ili pročitali dosta knjiga o roditeljstvu, kao i to što ste mnogo puta razgovarali sa prijateljima koji već imaju djecu - ništa ne može dovoljno dobro da vas pripremi za ono što vas zaista očekuje kada dobijete bebu.

Ali, kada jednom prođete kroz brojne situacije kao što je nedostatak sna, konstantan plač, povremeno zapostavljanje partnera u prijatelja zbog prevelikog broja obaveza znat ćete tačno u šta se upuštate. Činjenica da iza sebe već imate jedno iskustvo i da znate šta da očekujete, učinit će da odluka o drugom djetetu bude veoma racionalna - a ne romantična kakva je, možda, bila kada ste se odlučili za prvo dijete. Osim toga, neizbježno će vam na um padati i pitanja finansijske prirode.

Psiholozi tvrde da su roditelji koji žele drugo dijete - uglavnom odrastali uz braću i sestre, i da zbog toga žele da i njihova djeca rastu u porodici koja je slična onoj u kojoj su i sami odrastali.

Bezgranična ljubav

Osim finansijskih i ostalih realnih briga sa kojima se suočavaju roditelji koje očekuju drugo dijete, prisutan je i strah od toga da li će moći da vole drugo dijete onoliko koliko vole prvo. Psiholozi tvrde da se mnoge žene pribojavaju toga da neće dovoljno voljeti drugo dijete, ali kada se beba rodi - ljubav se odjednom pojavi. Jednostavno, rađa se sa rođenjem djeteta. Na kraju se mnoge žene upitaju zašto su uopšte brinule oko toga.

Stranac u susjednoj sobi

Prilično je normalno da se partneri «udalje» nakon rođenja djeteta. Vaš partner je mogao da se osjeti zapostavljenim kada se rodilo prvo dijete, jer ste vaše vrijeme, energiju i ljubav neuporedivo više usmjeravali ka novorođenčetu. Sa druge strane, možda je vama smetalo to što vam  partner nije dovoljno pomagao oko bebe, što vam nije pružao podršku... Sve to dovodi do osjećanja ozlojeđenosti i ljutnje i neminovno vodi u svađe. Ali, dolazak na svijet druge bebe ne mora da znači da ćete se ponovo udaljiti od svog partnera. Zajedno ste već prošli rođenje prvog djeteta, pa bi drugo dijete trebalo da ojača vaš odnos, kao i da poveća već stečeno uzajamno povjerenje. Uspostavljanje rutine u dnevnom rasporedu vaše djece će vam omogućiti  da više vremena provodite sa partnerom i da se ponovo zbližite.!

Kako da pripremite starije dijete za dolazak bebe

1. Kada se budete vraćali iz porodilišta sa bebicom, bilo bi dobro da starijem djetetu donesete neku igračku koju je oduvijek željelo, a koja će posebno da mu znači. Možda će vas iznenaditi što će se više obradovati poklonu nego bratu ili sestri, ali to ne treba da vas brine. Time što ćete mu pokloniti nešto lijepo, za njega je znak da ćete i dalje isto da ga volite i da obraćate pažnju na njegove potrebe.

2. Aktivnosti oko bebe organizujte tako da se uklope u dnevni raspored starijeg djeteta. Bebi neće smetati što je njen ritam usklađen sa ritmom brata ili sestre, a starijem djetetu će mnogo značiti to što promjene nisu velike i što i dalje može da obavlja uobičajene aktivnosti kao i ranije.

3. Uključite starije dijete u aktivnosti koje imate oko bebe. Djeca vole da budu korisna pa će, vjerovatno, vaš mališan rado prihvatiti da - npr. zajedno sa vama kupa i presvlači bebu.

(zenskiportal.ba)