Bonton ekspertica Anna Bey, Šveđanka koja živi u Londonu, osnivačica 'School of Affluence', poznata je po tome što je osvojila bogatog dečka, bankara, nudi savjete ženama koje teže bogatom društvu.
Između ostaloga, podijelila je na YouTube kanalu kontroverzni vodič za ponašanje za stolom tokom otmjenog ručka.
Anna kaže da žene u elitnim krugovima mogu upasti u neke zamke, poput toga da postave krive čaše za vino na stol. Jedna od većih grešaka je i izrada sendviča od običnog hljeba, a jedna od nedopustivih - brisanje nosa pred gostima koji jedu, ili popravljanje šminke.
Evo Annina vodiča o tome koje loše navike za otmjenim stolom treba izbjegavati:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Krivo postavljanje i držanje čaša za vino
Žene bi trebale naučiti kako pravilno izabrati čaše za vinu, ali i kako ih držati te odložiti na stol.
- Elegantne dame nikad ne stave vinsku čašu na pogrešno mjesto nakon što su popile gutljaj. Voda ide s lijeve, a vino s desne strane, blizu tanjira - kaže vloggerica te dodaje kako domaćica uvijek treba napuniti čaše drugima prije nego što napuni svoju.
- Uvijek pitajte goste redom možete li im dopuniti čašu i učinite to prije nego što ćete dopuniti svoju čašu - upozorava.
Još jedna česta pogreška je to da držite čašu s vinom za dno čaše, umjesto za stalak.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Puhanje nosa i šminka
Kad imate potrebu ispuhati nos, ili popraviti šminku, uvijek se ispričajte i otiđite u toalet, to nikada ne biste smjeli raditi za stolom. Nije pristojno, ali ni elegantno.
Pogledajte video: Anna donosi savjete za otmjeno ponašanje za stolom
Pozicioniranje pribora za jelo
Još jedna pogreška koju Anna često primjećuje je stavljanje noža i viljuške dok se odmaramo od jela sa strane tanjira.
- Elegantne dame to nikad ne rade. Kad pravite pauzu tokom jela, nož i viljuška trebaju biti postavljeni u tanjiru, u obliku obrnutog slova 'V'. Nož nikada ne smije biti okrenut prema vanjskom rubu tanjira, već prema unutra - kaže.
Rezanje salate
Nikada ne režite lišće salate u tanjiru ili zdjelici dok jedete.
- List salate treba pojesti takav kakav jest i nikako ga ne rezati, nemojte činiti tu pogrešku - kaže.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sendvič od cijele kriške hljeba
Ogromno 'ne' odnosi se na naviku da napravite sendvič od običnog hljeba, odnosno kriški hljeba koje su poslužene pred vas.
- Tako se ne jede hljeb. Umjesto toga, razlomite krišku hljeba na male komade veličine zalogaja i onda ih kombinirajte s onim što želite pojesti.
Završetak obroka
- Postoje greške koje često činimo i na kraju obroka: Elegantne dame ubrus nikada neće odložiti na tanjur s ostatcima hrane. Njega treba sklopiti i odložiti na lijevu stranu pored tanjira - pojašnjava Anna. (24sata.hr)