Foto: Tuzlanski.ba

Nakon dvije decenije traženja mladić je pronašao svoju biološku mamu nakon što mu je iz vedra neba prošlog novembra poslala poruku na Facebooku.

Benjamin Hulleberg iz Utaha, zamjenski učitelj u srednjoj školi, od malena je znao da su ga mama i tata, Angela i Brian Hulleberg, usvojili. Oduvijek je želio saznati nešto o svojoj biološkoj mami i porijeklu, ali jedino što je saznao je bilo njeno ime - Holly.

- Razgovor s roditeljima o Holly je uvijek bio pozitivan. Moji su roditelji ili izražavali zahvalnost Holly ili sam ja pričao o tome kako sam joj ja zahvalan i kako je želim jednog dana upoznati - rekao je 20-godišnjak.

U međuvremenu, Holly Shearer nikada nije zaboravila bebu koju je dala na usvajanje na Dan zahvalnosti prije 20 godina, prenosi 24sata.hr.

- Uvijek mislim na njega. Još više tokom praznika i za njegov rođendan. To je bura emocija - rekla je njegova biološka mama Holly Shearer (36).

U vrijeme kad je ostala trudna Holly je bila tinejdžerka. Prve tri godine nakon usvajanja Hullebergovi su slali Holly pisma i fotografije, ali to je stalo nakon što se zatvorila agencija za usvajanje 2014. godine.

Holly je uvijek zanimalo kako je te je jednom prilikom pretraživala internet i naišla na Benjaminov profil na društvenoj mreži.

- Imao je 18 godina kada sam ga našla i jako sam oklijevala. Toliko toga mu se događalo u životu. Zadnje što sam željela je stvoriti mu problem. Tako da sam samo gledala iz daljine - rekla je.

To sve Benjamin Hulleberg nije znao. On je godinama s roditeljima pričao o tome kako pokušava pronaći svoju biološku mamu. Pisao je pisma, upisao se u registar usvajanja, pa čak i napravio DNK test u nadi da će pronaći biološku mamu za koju je samo znao da se zove Holly.

Dakle, kada mu je Holly prije šest mjeseci poslala poruku na Facebooku u kojoj mu čestita rođendan, Benjaminu se svijet okrenuo naglavačke.

- Sjećam se tačno mjesta na kojem sam bio kada sam dobio poruku. Bio sam na poslu. Uzeo sam mobitel, vidio njenu poruku i samo sam odgovorio 'Bok! Otkud se znamo?' - ispričao je.

- U odgovoru mi je objasnila ko je i tu sam ostao šokiran - dodao je.

Benjamin je rekao da je ta sudbonosna poruka izazvala jaku emocionalnu reakciju.

- Plakao sam. Sve su to bile vrlo pozitivne emocije. Ali za mene je ovo dan koji sam čekao posljednjih 20 godina svog života i shvatiti da se to konačno događa je bilo nestvarno. Bilo je puno toga za procesuirati - objasnio je.

Nakon toliko dugog čekanja, Benjamin nije gubio vrijeme, odmah ju je pitao da se nađu.

- Tražio je da se nađemo, i to odmah, što me je malo uznemirilo - rekla je Holly i nastavila da to 'nije očekivala', ali da se on odmah želio upoznati pa da su se dogovorili da se sljedećeg dana nađu na večeri u Red Robinu s obje njihove porodice.

- Nisam htio više čekati. Čekao sam 20 godina i to mi je bilo dovoljno - dodao je Benjamin.

Tako su se 21. novembra 2021. Benjamin i Holly konačno ponovo susreli zajedno s njihovim porodicama. Holly i njena porodica prvo su se našli s Angelom i Brianom Hullebergom.

- Izgledali su isto kako sam ih se i sjećala, i to je bilo lijepo. Čekali smo i razgovarali dok nismo sjeli - rekla je.

- Onda, otprilike pet minuta nakon što smo sjeli, pojavio se Benjamin, prišao mi je i kucnuo me po ramenu. Preplavila me je radost. Zagrlili smo se i tako ostali sjediti jedno pet minuta - grleći se i plačući. Nisam mogla vjerovati da se to događa - ispričala je Holly.

- Kad sam je vidio, ustala je i zagrlila me, a ja sam zaplakao. Samo sam je pogledao i pomislio: ‘Prava si, i tu stojiš ispred mene.' To je bilo nevjerovatno - dodao je.

- Definitivno bih rekao da je to ostvarenje sna - nastavio je.

Ponovni susret porodica Shearer i Hulleberg trajao je više od tri sata.

- Osjećao sam se kao da nije prošlo 20 godina, iako je prošlo 20 godina jer je Benjamin odrastao, ali ta veza je još uvijek postojala - rekla je Angela Hulleberg (46).

- Mislim da je Benjamin nevjerovatno sretan što ima sve ove ljude u svom životu koji ga vole - dodala je.

Holly i Benjamin su također shvatili da nakon svih ovih godina nisu bili predaleko jedno od drugog, jer su oboje u posljednje dvije godine radili u bolnici St. Mark's Healthcare u Salt Lake Cityju.

Holly je medicinska asistentica u The Heart Center u St. Marku, dok Benjamin volontira u bolničkoj jedinici neonatalne intenzivne njege.

- Svako jutro ulazila sam kroz ženski odjel da bih došla na svoje radno mjesto. Tako da sam svaki dan prolazila pored jedinice za intenzivnu njegu novorođenčadi. Parkirali smo u istoj garaži, mogli smo biti na istom spratu, nismo imali pojma da smo tako blizu - rekla je Holly.

Otkako su se ponovno našli, Benjamin se počeo družiti i sa svojim mlađim polubratom i polusestrom. Svake sedmice se nalazi s Holly u njenoj kancelariji, koju također zove mama.

- To što mogu doći do Holly, sjesti se s njom i popiti kafu prije odlaska u smjenu, je nevjerovatno - rekao je.

- Uzbudljivo je. Postala sam dio njegovog života. Samo to što znam da imam njegov broj telefona u mobitelu i da ga mogu nazvati kad god poželim je čista sreća - rekla je Holly.

Benjamin Hulleberg ima ohrabrujuću poruku za druge ljude koji traže svoje biološke roditelje, piše Good Morning America.

- Nemojte se prestati nadati. Taman prije nego što mi se Holly javila sam polako počeo gubiti nadu. Pokušao sam je pronaći na toliko načina i ništa mi nije uspjelo. Javila se kad sam to najmanje očekivao. Bilo je to nešto što se dogodilo iz vedra neba. To se ne događa svima - objasnio je.

- Upoznavanje s mojom biološkom porodicom i upoznavanje sa svojom polubraćom i susret s mojom biološkom mamom, to je za mene bilo jako iscjeliteljski. Postojala je mala rupa u meni za koju nisam znao da postoji i pronalazak njih ju je ispunio. Osjećam se kompletno. Osjećam se kao da sam konačno spreman nastaviti sa svojim životom - zaključio je. (Tuzlanski.ba)