10 minuta dnevno za oslobađanje od celulita: Odredite u kojoj ste fazi i pročitajte korisne savjete
Foto: Tuzlanski.ba

Do sada, najefikasniji tretman za napredne slučajeve su komplikovane procedure i skalpel, ali kako da odložite put do specijaliste.

Neprijatelja, kao što znamo, treba da upoznamo lično. U ovom slučaju radi se o dijelovima tijela, ali pristup je isti. Da biste se oslobodili celulita, prvo treba da se odredi u kojoj fazi je celulit.

Celulit2Postoje četiri:

Prva faza - koža kukova je ravna i glatka, ali gubi elastičnost. Neravnine su vidljive samo kada zategnete kožu. Situacija se još uvijek može popraviti pravilnom ishranom i redovnom kondicijom.

Druga faza - povećani otok, neravnine postaju vidljive vizuelno. Potrebno je da koristite anticelulit kreme, masažu i redukujete ishranu.

Treća faza - "pomorandžina kora" je vidljiva golim okom, koža gubi osjetljivost. Potrebna je procedure za regeneraciju metaboličkih procesa u tkivima.

Četvrta faza – rapavost postaje izražena, a pri dodiru može da boli. Pored specijalno prepisanih treninga, četvrta faza je često stvar hirurške metode.

Sada bliži pogled na ono što je moguće da se uradi sa celulitom u prvoj, drugoj i trećoj fazi, a da utrošite samo 10 minuta dnevno.

Hladni i topli tuš

Tuš ne samo da liječi, već i sprječava pojavljivanje "kore od pomorandže". Da biste utvrdili gdje je celulit imao vremena da se naseli, fokusirajte se na zadnjicu, butine i stomak, sa jakim mlazom vode. Ovde će koža polako postati ružičasta. Držite tuš na udaljenosti od oko 10 cm na prednjem dijelu butina, tušem usmjeravajte mlaz vode od vrha do dna, vraćajući se - odozdo na gore, dok ćete zadnjicu i stomak masirati kružnim pokretima.

Završite jutarnje tuširanje hladnom vodom, a u večernjim satima – toplom da se tijelo opusti. Treba da počnete prijatno toplom vodom, polako povećavajući temperaturu tokom nekoliko minuta do vruće, naizmjenično vrela i potom hladnija. Istrljajte tijelo peškirom i nanesite anticelulit kremu. Postupak bi trebalo da se uradi jednom dnevno.

Kupkepiling-celulit22

Kupke od morske soli, sa morskim algama, eteričnim uljima (citrusa, ruzmarina, lavande, majčine dušice, sandalovine) su u stanju da probude uspavane metaboličke procese.

Piling

Piling tretmani donose dvostruku korist. Prvo, čine kožu glatkom i uklanjaju mrtve ćelije. Drugo, proces pilinga poboljšava cirkulaciju i povećava elastičnost kože. Možete koristiti običan šećer ili so. Nanesite ga kružnim pokretima na mokrim bedrima i zadnjici. Takođe efikasna za masažu je rukavica ili vibrirajuća četka. Odmah nakon pilinga, nanesite anticelulit kremu. Piling ne treba koristiti više od tri puta sedmično.

Anticelulit krema

Važno je da shvatite da anticelulit kreme pomažu samo u kombinaciji sa vježbanjem i pravilnom ishranom. Kao aktivne supstance su komponente i ekstrakti koji poboljšavaju mikrocirkulaciju i oslobađaju od toksina, doprinose raspadu masnih kiselina i normalizaciju metabolizma, imaju efekat limfne drenaže. Česti sastojci ovih krema su kofein, mentol, ekstrakt bršljana, Ginko biloba i alge, kreatin, koenzim Q10, L-karnitin. Potrebno je da kremu nanosite svaki dan, ujutro i uveče, masirate svaku oblast nekoliko minuta, odozdo na gore.

Masažer

Efikasnost aktivnih komponenti krema će biti bolji ukoliko koristimo posebne masažere: valjak, drvene i gumene "prste" ili vakum. Vakum je najefikasniji. On masira mišiće, poboljšava cirkulaciju, otklanja višak tečnosti i toksine.

Trambolina

Oporavak od neaktivnog načina života i posledica - 10 Minuta skakanja na trambolini nakon radnog dana izjednačava se sa pola sata joge. Za razliku od tvrde podloge (ili asfalta ili vežbanja na pokretnoj traci), trambolina je meka i značajno smanjuje opterećenje na zglobovima nogu. I, kao kardio-trening, skakanje će ubrzati metabolizam i zategnuti mišiće nogu.

Smoothie

10 minuta je dovoljno da napravite ukusan i zdrav smoothie od anti-celulit komponenti. Nudimo i recept.

Pomiješajte u blenderu 50g špinata, krastavac, malu jabuku, mandarinu, pola šolje vode ili bademovog mlijeka, dodajte korijen đumbira i cimet po ukusu. Dobijate zdrav doručak, ručak ili večeru, bogatu vlaknima i antioksidansima. (zenskimagazin.rs)