Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mini rituali pomoću kojih će vaš dom uvijek biti savršeno čist

Preuzmite sliku

Kada znate da vam za obavljanje dnevnih obaveza 24 sata nisu dovoljna, najčešće pravite listu obaveza kako biste racionalno iskoristili dragocjeno vrijeme. Higijena bi trebala biti prioritet, iako je mnogo privlačnije držati u ruci čašu dobrog vina umjesto krpe.

Da bi čišćenje stana postalo svakodnevna navika, mukotrpan posao se može podijeliti na nekoliko lakših dnevnih zadataka. Ove dnevne rutine čišćenja donijet će vam i više slobodnog vremena tokom vikenda.

Pranje suđa

Prepuni sudoper stvara niz problema. Neki od njih su estetski i odnose se na smrad koji se širi iz kuhinje. Usput, postoji rizik da će ostaci hrane privući štetočine. Ako imate mašinu, postupak čišćenja je mnogo lakši. Redovnim odlaganjem prljavog suđa, sprječava se stvaranje gomile suđa, koja raste iz sata u sat. Najbolje je to učiniti poslije svake upotrebe tanjura, čaše ili pribora za jelo.

 • Brisanje radnih površina u kuhinji

  Ostaci stvrdnutog umaka mogu biti magnet za insekte. Teže ih je obrisati kada tokom noći ostanu na ploči. Poslije pripreme hrane, potrebno je izdvojiti minutu kako bi radna površina zablistala punim sjajem. Jutarnja kafa je mnogo ugodnija kada je pripremate u čistoj kuhinji.

  Redovno izbacivanje smeća

  Ako se u kuhinji nalaze ostaci od čišćenja ribe, a u frižideru hrana kojoj je prošao rok, riskirate ekološku katastrofu u svom domu. Redovno izbacivanje smeća nužno je u domovima gdje se hrana priprema svakodnevno. Prepuni koš za smeće često je uzrok neugodnog mirisa, a uz to privlači štetočine.

  Mrlje zagorčavaju život

  Svakome se događa da tokom ugodne večeri prolije koju kap omiljenog pića na prekrivač ili tepih. U tim trenucima važno je brzo djelovati, jer čekanje smanjuje šanse za potpuno uklanjanje mrlje. Brza reakcija može spasiti omiljenu prostirku, presvlaku na sofi ili tepih.

 • Održavanje tuša

  Brisanje tuša nije kompliciran zadatak, a može biti i te kako koristan prilikom otklanjanja mrlja od sapunice i plijesni. Ovaj postupak pomaže održavati kupaonicu i tako uštedjeti novac koji je potreban za renoviranje.

  Usisavanje

  Ako se mrvice ne nalaze svuda po kući, ova faza čišćenja se može odgoditi. Preporučljivo je usisati stan barem jednom sedmično.

  Čišćenje malih uređaja

  Naporno je čistiti mikrovalnu pećnicu ili aparat za kafu poslije svake upotrebe. Mrlje koje ostaju u njenoj unutrašnjosti poslije svakodnevne upotrebe nisu razlog za brigu. Jednostavno ih obrišite dvaput sedmično. Ako koristite aparat za kafu, posudu operite mlakom vodom odmah poslije pripreme. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,