Foto: Tuzlanski.ba

Upozorenja o vremenskim prilikama su na snazi. Hladno vrijeme ove sedmice zahvatilo je brojne dijelove Bosne i Hercegovine, što znači da bi osobe koje imaju kućne ljubimce morale biti posebno oprezne.

Šetnja vašeg psa po hladnoći je u redu, no morat ćete poduzeti dodatne mjere opreza ako temperatura vazduha padne daleko ispod nule, piše Metro.

U nekim krajevima naše domovine snijeg je već stigao, ali pitanje je kada je prehladno za šetnju vašeg psa? Evo šta trebate znati.

Kada je prehladno za šetnju psa u zimskim periodima?

Ako je  temperatura vazduha oko -5 ⁰C ili niže, najbolje je držati kućne ljubimce u kući ili ići u vrlo kratke šetnje. Ako trebate kapu i šal da biste stajali vani, vjerojatno će i vašem psu biti hladno. Ako se kreću uokolo, to može značiti da ih kretanje održava toplim, ali ne zaboravite pločnik je hladan, a psi su mu blizu, stoga osjećaju hladnoću, prenosi Tuzlanski.ba.

Naravno, svi smo vidjeli snimke haskija kako sretno skaču kroz snijeg u Laponiji, ali neka vas to ne zavara, neke pasmine pasa imaju dosta manju toleranciju na hladnoću od drugih.

"Pasmine koje bolje podnose hladnoću (često zato što imaju gušće krzno ili dvostruku dlaku) uključuju: newfoundlande, sibirske huskije, tibetanske mastife i norveške elkhounde", objašnjavaju stručnjaci

Dok pasmine koje imaju kraću dlaku, manje su sposobne podnijeti hladnije vrijeme, to uključuje: čivave, male engelske hrtove i francuske buldoge.

Kako paziti na svog psa kada je hladno?

Nabavite svom psu čizme, tako ne samo da ćete zaštititi njegove noge od hladnih pločnika, već i hemikalija protiv smrzavanja i pijeska koji se mogu naći na tlu.

"Nabavite i njima nešto odjeće", savjetuju stručnjaci, "bilo da se odlučite za jednostavan džemper, kaput ili nešto više od kombinezona, to će vašem psiću pomoći da bude toplo dok je vani. Nekim štencima koji stvarno osjećaju hladnoću može koristiti pidžama preko noći kako bi ih grijali i noću."

Štencima je noću hladno, pogotovo ako spavaju u prostorijama s propuhom, noćne temperature su pale i grijanje se gasi. Zagrijte ih tako da im date udoban krevet i udobnu dekicu uz koju se mogu ušuškati, a neki štenci čak nose i pidžame.

Kako prepoznati je li vašem psu hladno?

1. Drhte

2. Traže izvor topline – na primjer, očajnički žele sjedjeti ili leći pored vas ili pored radijatora

3. Sklupčani su- psi se sklupčaju kako bi sačuvali tjelesnu toplinu kada im je hladno.