Preslatka flamingo beba koja pokušava stajati na jednoj nozi osvojila internet
Foto: Tuzlanski.ba

Kada neko spomene flamingo ptice, na pamet vam sigurno padnu tri stvari. Prva je ružičasta boja, druga su flamingosi na napuhavanje koji su već nekoliko ljeta normalna pojava na plaži, a treća, ali nikako najmanje bitna, stajanje je na jednoj nozi. Ovo posljednje je svojevrstan potpis ovih slatkih i neobičnih ptica.

One se ne rađaju ružičaste, to je nešto što dolazi s vremenom, a razlog su alge i škampi kojima se hrane, odnosno beta karoten kojim su bogati. Isto tako, ove se ptice ne rađaju s vještinom stajanja i balansiranja na jednoj nozi. Kao i svake druge bebe, i one moraju naučiti biti velike i samostalne.

Ovaj maleni flamingo je oduševio hiljade ljudi svojim vježbanjem i pokušajima balansiranja. Sigurni smo da će vrlo brzo postati snažniji i spretniji kako bi uspio u toj vještini koja je donedavno ljudima bila nejasna. Naučnici nisu znali zbog čega ove ptice stoje i spavaju na jednoj nozi, a razlog je ljudima čudan. Na taj način one štede energiju. Na ovo pitanje naučnici su odgovorili tek 2017. godine, piše index.hr.  (Tuzlanski.ba)