Foto: Tuzlanski.ba

Krađa djece, silovanje ili rat su bizarna ponašanja karakteristična za ljude, ali mi nismo jedine životinje sposobne da počinimo zastrašujuće zločine. Crni labudovi kidnapuju mlade, morske vidre siluju bebe tuljana, kukavice se infiltriraju u tuđa gnijezda, a čimpanze međusobno godinama ratuju – sve to dok se capuchin majmuni… mirno drogiraju.

5. Gay parovi crnih labudova zavode ženku sve dok joj ne ukradu jaje

crni-labudovi1Homoseksualnost u životinjskom svijetu uopšte nije neuobičajena pojava, iako generalna javnost često misli da se takvo nešto nikada ne dešava. Do sad je zebilježeno da skoro 1.500 vrsta, od primata do crva, stupaju u homoseksualne odnose ili veze, a oko 500 vrsta je već dobro dokumentovano i istraženo. Isto tako, prevara i otmica mladih nije karakteristično ponašanje samo za ljude, čak i prekrasni i elegantni labudovi mogu počiniti bizarne zločine, kao što je kidnapovanje djece.

Procjenjuje se da jednu četvrtinu svih parova Crnih labudova (Cygnus atratus) čine homoseksualni mužjaci. Oni kradu gnijezda, ili zajedno zavode ženku sve dok ona ne položi jaje, a zatim joj odvlače pažnju, ukradu jaje i pobjegnu. Dok je ovakvo ponašanje poprilično bizarno, ono ima i svoje prednosti za cijelu vrstu – daleko veći broj mladih preživi i odraste pod zaštitom gay parova nego u klasičnim mužjak-ženka odnosima. Naučnici vjeruju da je razlog taj što u ovom slučaju teritoriju brane dva mužjaka umjesto jednog, što može biti presudno za preživljavanje mladih.

4. Morske vidre mogu biti nemilosrdni silovatelji

morske-vidreMorske vidre – slatke i simpatične – ponekad se pretvaraju u prave monstrume, a cijenu plaćaju nevini baby tuljani. Do sad je više puta zabilježeno kako morske vidre napadaju bebe tuljana, prisiljavaju ih na seksualni odnos, te u procesu ubijaju. U nekim slučajevima, vidre čak i stražare oko svoje žrtve, te nastavljaju sa silovanjem dugo nakon što su tuljani umrli – čak i do sedam dana poslije smrt!

Koliko se god bizarnim ovakvo ponašanje moglo činiti, ono se ne razlikuje puno od standardnog parenja morskih vidri, tokom kojeg će muškarci često prići ženki s leđa, držati je prednjim šapama i zagristi dio lica. Pošto se ženke opiru, ovakvi načini parenja ponekad završe njihovom smrću. Samo između 2000. i 2003. godine zabilježeno je da je 11% ženki morskih vidri izgubilo život nakon ili tokom parenja.

3. Kukavice su uljezi u tuđim gnijezdima

kukavicaPtice kukavice su poznate po tome da nikad ne grade svoja gnijezda – umjesto toga, one strpljivo posmatraju gnijezdo drugih ptica i čekaju da na trenutak ostane prazno, zatim polože svoje jaje u njega te iznesu jedno od jaja koje se već nalazilo u istom. Kada se ptica domaćin vrati natrag, ona ne primjeti nikakvu razliku – sva su jaja na broju.

Kada se mali ptić kukavice izliježe zajedno sa ostalim jajima, on bude daleko veći – očigledan uljez. Čim ugleda svjetlost dana, on odmah počini strašan zločin – često pred očima nesretne ptice kojoj ništa nije jasno: podavi sve mlade u gnijezdu i izbaci ih napolje, tako da on ostane sam. Ptica u čijem se gnijezdu kukavica izlegla nastavi se ponašati kao da je to njezin ptić, te ga nastavlja hraniti sve dok kukavica ne postane dovoljno velika da napusti gnjiezdo… i započne svoj parazitski ciklus iznova.

Ženke kukavica se dijele na više specijalizovanih vrsta – pod nazivom “gentes” – a svaka preferira određenu vrstu ptice domaćina. U zavisnosti u čije se gnijezdo infiltriraju,  njihovo jaje će izgledati isto kao i jaje domaćina. Međutim, ‘gentes’ nisu zasebna vrsta, jer se sve mogu slobodno križati s istim mužjacima. Zagonetka različitih vrsta jaja je riješena kada su naučnici otkrili posebne gene koji kodiraju izgled jaja, a koje prenose samo ženke.

2. Čimpanze vode dugogodišnje ratove

cimpanzeMužjaci čimpanzi većinu dana provode praveći puno buke, u međusobnim tučama i hranjenju – ali svakih 10 do 14 dana, oni se organizuju i postanu kooperativni: prireme se za rat.

Istraživači već dugo vremena prate čimpanze iz Ngogoa u Ugandi – i svi su se složili u jednom: čimpanze međusobno ratuju, baš kao i ljudi. Kada dođe vrijeme za rat, oko 20 odraslih mužjaka formira dugu liniju, te prateći u stopu jedan drugog krenu do ivice njihove teritorije. Kada prodru u područje druge skupine postanu neobično tihi, a čak oprezno pomjeraju i granje ispred sebe kako ne bi napravili nikakvu buku. Očigledno je da spremaju iznenadni napad.

Kada naiđu na neprijatelja, prvo ga patrola procjieni. Ako se čini da je neprijatelj brojčano jači, čimpanze se povlače nazad na svoju teritoriju. Ali, ako smatraju da mogu dobiti rat, oni kreću u blitz napad, proizvodeći ogromnu buku i napadajući sve mužjake koji se nađu pred njima. Obično napadaju tako što nekoliko čimpanzi čuva neprijatelja na podu, dok ga ostali ujedaju i udaraju (rukama, nogama, kamenjem, granama…) do smrti. Ženke obično budu pošteđene, ali zato njihova djeca budu pojedena.

Rat čimpanzi iz Ngogoua u Ugandi traje već punih 13 godina, a istraživači su zaključili da je jasno da se ovaj rat svodi isključivo na kontrolu teritorije. Koja skupina bude kontrolisala više voćki, imat će bržu reprodukciju i postat će superiornija.

1. Capuchin majmuni se redovno drogiraju

Capuchin-majmunDok crni labudovi kidnapuju mlade, morske vidre siluju bebe tuljana, kukavice infiltriraju u tuđa gnijezda, a čimpanze međusobno godinama ratuju – capuchin majmuni… se mirno drogiraju.

Pored toga što su otkrili odličan način da odbiju komarce capuchin majmuni (i neki lemuri sa Madagaskara) su otkrili i način kako da ublaže stres, to jest, kako da se nadrogiraju. Nekoliko vrsta stonoga luče otrov kada su uznemirene, a ovi majmuni koriste taj otrov. Majmuni se namažu stonogama po čitavom tijelu, jer otrov odbija komarce i druge insekte, ali ih također i grizu i ližu – jer ovi otrovi djeluju na majmune i kao halucinogene droge.

Međutim, konzumiranje otrova stonoge može imati i posljedice. One su pune cijanida, spoja koji je smrtonosan za gotovo sve vrste životinja. Ipak, čini se da za ove majmune psihodelični učinci nadmašuju strah od smrti… (Pixelizam.com)