Foto: Tuzlanski.ba

Nabaviti psa velika je odluka. Pitanje velike ili male pasmine? Hoćete li onog psa koji zahtijeva puno vježbe ili više voli drijemati cijeli dan?

Također, možete uzeti u obzir i njihov izgled i odlučiti se za psa s kojim se jednostavno ne možete boriti protiv poriva da se priljubite i gnjavite ga, piše Best Life.

Stručnjaci za dresuru pasa i veterinari podijelili su nešto više informacija o najslađim pasminama, prenosi Tuzlanski.ba.

Pet najslađih pasmina pasa

1. Pomeranci

Pomeranci, poznati po svojim sićušnim tijelima i velikoj energiji, bez sumnje su jedna od najslađih pasmina.

Izgledaju poput malenih plišanih medvjedića sa svojim napuhanim krznom i kovrčavim repovima. Ovi štenci imaju lice poput lisice i ne dobiju više od 3 kg.

Općenito, pomeranci su psi koji nemaju zahtjevno održavanje, prilagodljivi su i inteligentni. Međutim, potrebno ih je često četkati kako bi se izbjeglo zapetljano krzno, jer mogu brzo prijeći iz slatke pufne u zapetljanu zbrku dlaka.

2. Korgiji

Kako Shaina Denny, suosnivačica i izvršna direktorica Dogdrop, bilježi Kraljica Elizabeta II bila je višedecenijska vlasnica korgija, koji su često bili prikazani s njom na kraljevskim fotografijama i slikama, stoga je ova pasmina sigurno stekla popularnost zahvaljujući kraljici.

Ne čine ih poželjnima samo njihove kraljevske kravate, voljeni su i zbog svog niskog rasta i pahuljastog izgleda.

Pembroke korgi nema rep, pa obično mrda svojim dlačicama (umjesto repa) kada su sretni. Prijateljski su nastrojeni i privlačni psi, te je prilično malo briga oko njih.

3. Labradori

Prijateljski raspoloženi, labradori su jedna od najpopularnijih pasmina pasa u Americi.

Njihove šašave osobine i šašave vratolomije čine ih izvrsnim, slatkim porodičnim psima.

Međutim, iako su ljupki, oni su vrlo zahtjevna pasmina. Ovi psi će sami stvarati nestašluke ako se ne osjećaju dovoljno stimuliranim. Puno se linjaju i mogu imati do 40 kg ovisno o tome jesu li mužjaci ili ženke.

4. Čivave

Čivave su drekave, što može biti pomalo iritantno, ali jedna njihova nevjerojatna osobina ih čini tako slatkima.

One su vrlo interaktivne pasmine i uvijek možete osjetiti njihovu prisutnost. Mali psi, poput čivave imaju mala lica, ali velike oči i velike uši, to je definicija pojma "slatko" gotovo kao iz crtića.

Oni su prilično mali, tako da mogu živjeti u stanu ili vas pratiti u nosiljci, dok vi obavljate svoje poslove .

5. Njemački kratkodalki ptičari

Njemački kratkodlaki ptičari su psi entuzijasti, poznati po svojoj brzini, agilnosti i izdržljivosti.

Njihove velike "floppy" uši i sposobnost pokazivanja čine ih ljupkima. Jedna od najfascinantnijih stvari u vezi ove pasmine je njihova sposobnost da pronađu i pokažu na plijen, iako nisu formalno poučeni. (Tuzlanski.ba)