Foto: Tuzlanski.ba

Stanovnici Tokija svake se godine 8. marta okupljaju oko bronzanog spomenika podignutog u čast psu koji se zvao Hachiko.

Hachiko je pas iz porodice akita koji je došao na svijet 1923. godine, a kojeg je cijenjeni naučnik agronomije Hidesaburo Ueno udomio. Prijateljstvo koje je nastalo između naučnika i ovog psa postala je legendarna priča koja se već vijekovima prenosi s generacije na generaciju.

Naime, Hachiko je svaki dan pratio svog gospodara na voz na stanici Shibuya i potom ga dočekivao kada se vraćao s posla. Tako je bilo i jednog dana u maju 1925. godine, kada je Hidesaburo doživio moždani udar i nije se vratio s posla, ali Hachiko ga je vjerno čekao svaki dan u isto vrijeme i tako narednih 9 godina.

Prolaznici su poznavali psa i znali njegovu priču, ali ona nije postala poznata sve dok Uenov bivši student nije saznao za vjernog psa te objavio priču u novinama koja je tada postala globalno poznata. Od tog trenutka, Hachiko je postao simbol odanosti i vjernosti te osvojio srca mnogih.

Hachiko je čekao svog vlasnika na željezničkoj stanici svakog dana sve do svoje smrti 1935. godine. Njegovo su krzno preparirali i danas ga se može vidjeti u Nacionalnom muzeju nauke u Uenu u Tokiju.

Nedugo zatim, ovom vjernom psu podignut je i spomenik koji je postavljen na slavnoj željezničkoj stanici.

U Japanu je 1987. godine snimljen film o njemu, ali priča se iznova globalno aktuelizovala tek s američkim remake-om filma u kojem je glumio i slavni Richard Gere.

Stanovnici Tokija Hachikov dan, 8.mart obilježavaju već 83 godine.