Na Novom Zelandu na obalu se nasukalo 477 kitova
Foto: Tuzlanski.ba

Uginulo je 477 kitova nakon što su se proteklih dana nasukali na dvije udaljene novozelandske plaže, kažu zvaničnici.

Nijedan od nasukanih kitova nije mogao da se vrati i svi su ili prirodno uginuli ili su eutanazirani, rekao je Daren Grover, generalni direktor Project Jonah, neprofitne grupe koja pomaže u spašavanju kitova.

Kitovi su se nasukali na ostrvima Chatham, gdje živi oko 600 ljudi, a nalaze se oko 800 kilometara istočno od glavnih ostrva Novog Zelanda.

Ministarstvo zaštite je saopćilo da su se 232 kita nasukala u petak na plaži Tupuangi, a još 245 u zaljevu Waihere u ponedjeljak.

- Ovi događaji su teške, izazovne situacije. Iako su to prirodne pojave, one su i dalje tužne i teške za one koji pomažu - napisalo je ministarstvo za konzervaciju u objavi na Facebooku.

Grover je rekao da su udaljena lokacija i prisustvo morskih pasa u okolnim vodama značili da nisu mogli mobilizirati dobrovoljce da pokušaju vratiti ​​kitove kao što su to činili u ranijim situacijama, prenosi AP.

- Kitove ne možemo vratiti zbog rizika od napada ajkula na ljude i same kitove, tako da je eutanazija bila najplemenitija opcija - rekao je Dave Lundquist, tehnički savjetnik za more u odjelu za očuvanje.