Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lista najboljih mesnih proizvoda na svijetu: Suho meso na visokoj poziciji

Preuzmite sliku

Da Bosna i Hercegovina ima kvalitetne mesne proizvode znamo po turistima koji dolaze u naše zemlju. Očarani su ćevapima, mesom s roštilja, suhomesnatim proizvodima i dobrim burekom. To je prepoznala web stranica Taste Atlas koja je suho meso iz BiH uvrstila među 100 najboljih proizvoda od mesa na svijetu.

Suho meso iz Bosne i Hercegovine našlo se na visokom 11. mjestu, a na stranici opisuju kako za preradu mesa koje se suši treba posebna vještina, da se ono pravi od goveđeg mesa. U BiH je po ovom specijalitetu poseban grad Visoko.

Špansko meso na prva tri mjesta, ispred BiH Hrvatska

Osim suhog mesa iz Španije visoko kotira i meso iz Italije. Hrvatski kulen iz Slavonije i Baranje na devetom i desetom mjesto, a onda slijeedi naše suho meso na 11. mjestu.

“Suho meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Meso ne smije biti presuho, a potrebna je posebna vještina i znanje kako bi se jelo pravilno napravilo. Budući da je za pripremu suhog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu”, piše u objašnjenju na stranici Taste Atlas.

Dodaju da je suho meso je toliko popularno u BiH da je sastavni dio većine bosanskih kuhinja, u čemu nisu pogriješili. Ostale mesne proizvode iz cijelog svijeta, ali i tekst o suhom mesu iz BiH pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,