Napravite jednostavne i ukusne palačinke iz rerne sa sirom, špinatom i paradajzom
Foto: Tuzlanski.ba

U smjesu možete dodati i komadiće kuhane šunke. Također, kod ovog recepta ne morate nužno rolati palačinke, već ih možete slagati kao lazanje - palačinka, sloj smjese... i tako dok ne potrošite sve sastojke...

Sastojci:

-150 g nasjeckanog smrznutog špinata
-250 g ricotta svježeg sira
-malo više svježe ribanog muškatnog oraščića
-2 kašike umaka od paradjza (gotovi umak za tjesteninu)
-1 kašika ribanog cheddara, parmezana ili Gruyère sira
-so po potrebi
-6 palačinki

Postupak:

Napravite malo gušću smjesu za palačinke, slanu varijantu, i ispecite šest komada. Potom upalite rernu da se zagrije na 200 stepeni.

Špinat odmrznite u mikrovalnoj, ostavite da se ohladi 1 do 2 minute pa iz njega istisnite što više tekućine. Nakon toga ga pomiješajte s ricottom, muškatnim oraščićem i malo soli. Nadjenite palačinke tom smjesom špinata, zarolajte ih i složite na protvan.

Potom ih prelijte umakom od paradajza i na to stavite naribani sir. Pecite 15 do 20 minuta.

Napomena: U smjesu možete dodati i komadiće kuhane šunke. Također, kod ovog recepta ne morate nužno rolati palačinke, već ih možete slagati kao lazanje - palačinka, sloj smjese, palačinka... i tako dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite umak i malo naribanog sira.  (Tuzlanski.ba)