Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko često čistite aparat za kafu?

Preuzmite sliku

Sve dok vam aparat za kafu svakog jutra kuha tu šoljicu sreće, nemate o čemu puno razmišljati, zar ne?

Naravno, možda s vremena na vrijeme isperete korpicu ili čak tu i tamo bacite vrč u mašinu za pranje suđa, piše BestLife.

Koliko često trebate čistiti i na koji način prati svoj aparat za kafu?

Vaš aparat za kafu mogao bi uticati na vaše zdravlje

Najveća briga pri čišćenju aparata za kafu je zadržava li u njemu bakterije i buđ, budući da oni vole rasti na tamnim, vlažnim mjestima.

Ako koristite aparat sa spremnikom za vodu koji se ne prazni redovno i ne čisti, bakterije poput E.coli i Staphylococcus aureus mogu cvjetati u ovim uslovima, što dovodi do ozbiljne bolesti. Mokri talog kafe koji ostane nakon neredovnog čišćenja aparata savršeno je mjesto i za razmnožavanje plijesni i može čak privući žohare, prenosi Tuzlanski.ba.

Može imati kamenac koji utiče na okus kafe

Najčešći razlog zašto stručnjaci kažu da ćete htjeti očistiti svoj aparat za kafu je da se riješite nakupljenog kamenca.

Naslage ovih minerala mogu utjecati na okus vaše kafe. Osim toga, ostaci ulja koji se nalaze u zrnu kafe vrlo se brzo nakupljaju, što će iza sebe ostaviti neugodan miris koji kvari okus vaše kafe.

Nakupljanje kamenca može uticati i na sam stroj, uzrokujući smanjeni protok vode i začepljenja, što može dovesti do trajnjih oštećenja na aparatu.

 • Evo kako znati kada je vrijeme za čišćenje

  Kao što je spomenuto, ako primijetite da vam je kafa čudnog okusa, možda je vrijeme za čišćenje. Mnogi aparati za kafu imaju “čisto” svjetlo, koje će se aktivirati kada dođe vrijeme.

  Trebali biste rutinski lagano čistiti svoj aparat za kafu svake sedmice, kako bi vaš aparat duže trajao.

  A evo kako ga očistiti

  Kada je riječ o uklanjanju kamenca iz vašeg aparata za kafu, bijeli ocat je vaš najbolji izbor.

  Za aparat za kafu s automatskim pranjem, preporučuje se da svoj aparat za kafu napunite s pola vode i pola octa i prođete kroz pola normalnog ciklusa kapanja, pauzirajući da se namače 30 minuta. Zatim, isperete spremnik sapunom i vrućom vodom, a onda pokrenete ciklus samo s vodom. Sada dodajte malu mjericu sode bikarbone i pokrenite još jedan ciklus, ako šušti, znate da još ima octa. Na kraju posljednji put operite unutrašnjost spremnika i obrišite vanjštinu krpom.

  Ako koristite ručni aparat za kafu, morat ćete rastaviti sve dijelove. Odvojite poklopac, klip, rešetke filtera i diskove i isperite sve ostatke taloga. Zatim, napunite sudoper toplom vodom i octom i namočite svoje rastavljene dijelove. Izribajte dijelove aparata spužvom natopljenom sapunom, temeljito isperite i ostavite da se osuši.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,