Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koje namirnice jesti za prelijepi preplanuli ten?

Preuzmite sliku

Zlatna, svijetlo smeđa koža se smatra atraktivnijom. Želite li da imate lijep ten nakon ljetnih mjeseci? Samo dodajte nekoliko sastojaka u svoj dnevni meni!

Šta jesti da biste imali prelijep ten?

Mrkva

Esencijalno povrće, ako želite da imate ravnomjeran i lijep ten. Ovo je čuveni izvor beta-karotena. Redovna konzumacija mrkve ne samo da pomaže da se ojača imunitet, poboljša odbrana tijela, vid i stanje zuba, već pomaže i da dugo zadržite svoj ten, piše Ženski magazin.

Breskva

Ovaj sočan plod je veoma koristan za zdravlje i prelijepi ten. Breskve sadrže u svom sastavu veliku količinu vitamina i minerala. Među njima već znamo beta-karoten. Breskve štite kožu, sprječavaju opekotine i doprinose ravnomjernoj boji kože. Osim toga, ovo voće je odgovorno za proizvodnju pigmenta melanina, koji pozitivno utiče na boju kože.

Brokule

Pravi je izvor vrednih nutritivnih svojstava. Brokule sadrži u svom sastavu prirodne antioksidante, vitamine A, E, C, B. Redovna konzumacija brokolija pomaže u zaštiti kože prije i za vrijeme sunčanja. Osim toga, zeleni „cvjetovi“ imaju ljekoviti učinak: smanjuju crvenilo dobijeno kao rezultat sunčanja.

Dinja

Ako sanjate da imate prelijepi ten, dinju svakako vrijedi uključiti u ishranu. Dinja sadrži u velikim količinama vitamine B1, B2, C, PP, gvožđe i beta-karoten. Dinja jača boju kože. Preporučena dnevna doza je 300 grama.

Paradajz

Paradajz će vam takođe pomoći da dobijete lijepu boju. On obavljaju nekoliko funkcija: štiti kožu od sunčeve svjetlosti i pomaže u postizanju lijepe boje kože. Ovo povrće sadrži minerale, vitamine B i dragocjenu materiju likopen. Likopen je efikasno sredstvo za sprječavanje raka kože. Mala čaša soka od paradajza pomaže u zaštiti kože od UV zračenja, u jačini proizvoda sa niskim nivoom zaštite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,