Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Skoro polovina Amerikanaca se suočava s nedostatkom sna

Preuzmite sliku

Mnogi Amerikanci suočavaju se s poremećajem sna koji dovodi do nedovoljnog spavanja što u konačnici može utjecati na zdravlje pojedinca, pokazalo je najnovije istraživanje o navikama spavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvo istraživanje koje je zasebno procijenilo trajanje spavanja između radnih i slobodnih dana, obuhvatilo je 9.000 Amerikanaca starosti 20 i više godina. Podaci su prikupljeni tokom provođenja Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani u periodu između 2017. i 2020. godine.

Više od 46 posto ispitanika je izjavilo da se suočava nedostatkom sna, dok je 30 posto ispitanika imalo problem da zaspi i spava duže, navodi se u istraživanju objavljenom u utorak u časopisu JAMA Network Open.

Prema istraživanju, više od 30 posto odraslih je spavalo sat manje od potrebnog, dok je skoro svaka deseta odrasla osoba spavala bar dva sata manje od potrebnog.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, osobe starije od 18 godina trebaju najmanje sedam sati čvrstog sna noću da bi bili zdravi.

Nedostatak sna, zajedno s nepravilnim trajanjem sna, povezan je s povećanim rizikom od pretilosti, srčanih bolesti, demencije i poremećaja raspoloženja kao što su anksioznost i depresija.

“Ovo je dobro obavljena studija koja ispituje veliki i reprezentativan uzorak. Najmanje četvrtina stanovništva žalila se na pospanost tokom dana i poteškoće sa spavanjem”, izjavio je Bhanu Prakash Kolla, specijalista medicine na klinici Mayo u Rochesteru, Minnesoti.

Istraživanje iz juna 2021. analiziralo je navike spavanja 85.000 ljudi u Velikoj Britaniji i otkrilo da će osobe s neusklađenim ciklusom spavanja češće prijavljivati depresiju, anksioznost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,