Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispijanje tri šoljice kafe dnevno može ‘smanjiti ženske grudi’

Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili da ispijanje samo tri šoljice kafe dnevno može smanjiti grudi žena. Gotovo 300 žena ispitano je o mjerama njihovih grudi i o tome koliko šoljica kafe u prosjeku dnevno popiju.

Prema istraživačima, tri šoljice dnevno bile su dovoljne da se grudi počnu smanjivati, a učinak se povećavao sa svakom popijenom šoljicom.

Rekli su da postoji jasna veza između ispijanja kafe i manjih grudi jer oko polovica svih žena posjeduje gen za koji se pokazalo da povezuje veličinu grudi s unosom kafe u organizam.

– Pijenje kafe može imati veliki učinak na veličinu grudi – rekla je Helena Jernstroem, predavačica eksperimentalne onkologije na Sveučilištu Lund u Švedskoj.

– Žene koje piju kafu ne moraju brinuti da će im se grudi preko noći smanjiti. Smanjit će se, ali grudi neće tek tako nestati. Međutim, svatko ko misli da može reći koje su žene kavopije samo po mjerama grudnjaka bit će razočaran – izjavila je.

 • – Problem je što postoje dvije mjere za grudnjak, veličina košarice i obujam, tako da ne biste mogli reći – dodala je Helena.

  Međutim, ima i dobrih vijesti za kavopije – istraživači su također otkrili da redoviti unos kofeina može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

  Naučnici kažu da je učinak kafe povezan s njezinim uticajem na estrogene – ženske spolne hormone.

  Neke tvari u kafi mogu promijeniti metabolizam žene tako da ona dobije bolju konfiguraciju raznih estrogena, čime se smanjuje potencijalni rizik.

  – Ali žene s većim grudima koje sadrže više mliječnih žlijezda izložene su većem riziku – objasnili su naučnici. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,