Saznajte u čemu je tajna pisanja i uspjeha Bestsellera
Foto: Tuzlanski.ba

Skupina kompjuterskih stručnjaka objavila je studiju u kojoj tvrde kako se tehnika nazvana statistička stilometrija, pokazala iznenađujuće učinkovitom u utvrđivanju buduće popularnosti neke knjige...

bestsellers-photo-520x345

Kompjuterski stručnjaci razvili su algoritam koji može s 84-postotnom sigurnošću predvidjeti hoće li neka knjiga na engleskom jeziku ostvariti komercijalni uspjeh, a tajna je u izbjegavanju klišeja i pretjeranog korištenja glagola, piše britanski The Telegraph.

Skupina kompjuterskih stručnjaka sa sveučilišta Stony Brook u New Yorku objavila je studiju u kojoj tvrde kako se tehnika nazvana statistička stilometrija, koja matematički analizira upotrebu riječi i gramatike, pokazala iznenađujuće učinkovitom u utvrđivanju buduće popularnosti neke knjige.

Stručnjaci su taj algoritam upotrijebili kako bi analizirali književne tekstove te usporedili predviđanja s historijskim informacijama o uspješnosti knjige.

Obuhvaćeno je sve, od naučne fantastike, preko klasične literature do poezije, a naučnici su utvrdili da predviđanja s 84-postotnom tačnošću odgovaraju postignutoj popularnosti knjige.

Niz faktora određuje hoće li neka knjiga biti komercijali uspjeh, uključujući zanimljivost teme, uvođenje noviteta, stil pisanja, kao i to do koje je mjere priča u stanju uvući čitatelja, no uticaja imaju i Naučnici su otkrili nekoliko trendova često prisutnih u uspješnim knjigama, uključujući čestu upotrebu veznika poput i ali te velikog broja imenica i pridjeva.

Manje su uspješne bile knjige u kojima su se prečesto koristili glagoli i prilozi, te one u kojima se pisci previše oslanjaju na riječi koje eksplicitno opisuju akcije i osjećaje poput željeti, uzeti ili obećati, dok su uspješnije bile knjige koje koriste glagole koji opisuju misaone procese poput prepoznati ili sjetiti se.

Predviđanje uspjeha literarnog djela predstavlja veliku u dvojbu za nakladnike, ali i za autore, kazao je Yejin Choi, jedan od autora studije objavljene u Association of Computational Linguistics. Koliko znamo, ta je studija prva koja pruža kvantitativan uvid u vezu između stila pisanja i uspjeha literarnog djela, dodao je. (Fena)