Foto: Tuzlanski.ba

Ovaj prirodni fenomen, također poznat kao Skalnite Mostove, se nalaze na nadmorskoj visini od 1.450 metara, u podnožju Golyam Persenk vrha (2.091 m)

cudesnimostovi1

Čudesni mostovi je naziv niza prirodnih lukova koji se nalaze u Rodopima, prekrasnom krškom gorju prepunom dubokih riječnih kanjona, vrtača i velikih pećina.

Cudesni-mostovi-1

"Mostovi" su nastali erozivnim djelovanjem nekada velike Erkyupryia rijeke koja je pretvorila mramorne rascjepe u duboke vodene pećine. Kasnije, vjerovatno usljed zemljotresa, tanki stropovi pećina su se urušili ostavljajući iza sebe prekrasne prirodne formacije koje vidimo danas – Čudesne mostove, jednu od najpoznatijih atrakcija u Rodopima.

Cudesni-mostovi-2

Ovaj prirodni fenomen, također poznat kao Skalnite Mostove, se nalaze na nadmorskoj visini od 1.450 metara, u podnožju Golyam Persenk vrha (2.091 m).

Cudesni-mostovi-6

Najveći most, i jedini ispod kojeg turisti i mogu proći, je oko 15 metara širok i gotovo 100 metara dugačak. Sastoji se od tri luka od kojih je najveći 45 metara visok i 40 metara širok. Ispod srednjeg luka teče rijeka, a mramorni strop je prepun ptičijih gnijezda. (Pixelizam)