''Nestašica snijega'' i u Alpima – Skijaši odlaze u Kanadu
Foto: Tuzlanski.ba

Rezervacije za skijališta koja se nalaze u Kanadi su se povećale za 40 posto

skijanje

Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su većinu evropskih zimskih centara u Alpima ostavili bez snijega na stazama, rezervacije za skijališta koja se nalaze u Kanadi su se povećale za 40 posto, navodi www. telegraph.co.uk.

Jedna od agencija koja prima rezerveacije samo za zimovanje u Kanadi je prijavila veliki porast interesovanja evropskih turista, nakon što u decembru u velikim zimskim centrima u Alpima praktično nije ni bilo snijega, a visoke temperature nisu omogućavale nanošenje vještačkog.

U kanadskim i američkim centrima, s druge strane, početak sezone je bio prilično dobar sa snijegom od skoro čitavog metra i temperaturom koja je omogućavala njegovo relativno dugo zadržavanje na stazama.

Za skijanje u Kanadi su, po navodima agencija, najviše zainteresovani engleski turisti zbog jake funte koja im skijanje čini još jeftinijijm, ali je sve više i onih iz Evrope koji su prethodnih godina odlazili u poznate zimske centre u Austriji, Francuskoj, Italiji ili Švajcarskoj.

Poznavaoci zimskog turizma smatraju da su mogućnosti kanadskih skijališta prilično potcijenjene, zbog dužine putovanja i cijene avionskih letova, ali sada kada je potpuno jasno da je u Evropi skoro polovina sezone izgubljena i sa potpuno neizvjesnom vremenskom prognozom u narednih nekoliko sedmica, skijaši biraju mjesto gdje sigurno znaju da će biti snijega i gde će moći da uživaju u spuštanju niz padine, prenosi B92.

Tako ove godine kanadska zapadna obala sa centrima Whistler i Banff na Stjenovitim planinama, kao i skijališta u Koloradu imaju fantastičnu sezonu sa mnogo više turista iz Evrope, pa na stazama nije neobično čuti nekoliko stranih jezika u isto vrijeme.

Navike turista se očigledno mijenjaju, pa su sada raspoloženiji i na duža putovanja i odlazak na skijanje na drugi kontinent, naročito u Sjevernu Ameriku jer su vremenski uvjeti izuzetno pogodni za zimske sportove, a da li se radi samo o prolaznom trendu pokazaće naredni dani, jer je snijeg u međuvremenu počeo da pada i u većem dijelu Alpa.

Takođe je uočena i još jedna novina. Sve je manje takozvanih "porodičnih rezervacija" koje ustupaju mjesto pojedinačnim "kratkim vikend odmorima" i tu se radi o ljudima koji jednostavno idu "za snijegom svugdje gdje ga ima". (Fena)