Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grijete li sobu noću? Ne biste trebali iz više razloga

Preuzmite sliku

Da bi san bio kvalitetan, trebalo bi paziti da ne unosimo kofein nekoliko sati prije odlaska u krevet, da ne jedemo tešku i masnu hranu, ali i da neke stvari u prostoriji budu posložene.

Osim što bi, kako kažu stručnjaci, prostorija u kojoj spavamo trebala biti uredna i bez puno stvari, treba paziti i na temperaturu u njoj.

Koliko god vam hladno bilo prije odlaska u krevet, paljenje grijanja nije rješenje. Kako prenosi Bright Side, tijelu padne temperatura u večernjim satima i to je jedan od signala da je vrijeme za spavanje. Ako je soba pretopla, tijelo se ne može umiriti i koliko god bili pospani, vjerovatno nećete moći duže utonuti u san.

Grijanje sobe povećava nivo ugljičnog monoksida u prostoriji, a što je ono duže upaljeno to je i nivo veći, pa može doći do jake boli u prsima i razvijanja srčanih problema. Manje opasan, ali ne zanemariv problem je suha koža do koje dolazi zbog nedostatka vlage.

U težim slučajevima može se početi i perutati. Također, suhi zrak lošije je kvalitete, a u njemu bakterije dugo preživljavaju. Upaljeno grijanje tokom cijele noći može dovesti do pada imuniteta i čestih bolesti, ali i respiratornih problema. Otiđite pod topli tuš, obucite čarape i nešto u čemu vam je toplije i dobro se pokrijte, ali ne povećavajte temperaturu u sobi visoke temperature, piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,