Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djeca koja ranije krenu u školu izložena su većim rizicima za mentalno zdravlje

Preuzmite sliku

Najmlađima će škola možda krenuti dobro, no to ne znači da će im tako glatko prolaziti kada dođu malo teža gradiva.    

Raniji polazak u školu mogao bi biti štetan za mentalno zdravlje djeteta, kaže istraživanje koje je provedeno u 80 britanskih osnovnih škola, na uzorku od 2000 djece, a rezultati su objavljeni u časopisu Child Care, Health and Development.

Ova bi informacija mogla pomoći roditeljima da malo bolje ocijene je li njihovo dijete spremno nositi se sa školskim zadacima, posebno ako ste već svjesni da će vam dijete biti najmlađe ili među najmlađima u razredu.

“Obično im je teže nego starijima, jer se moraju dokazivati i ulagati puno veće napore da bi sustigli svoje kolege”, izjavila je profesorica Tamsin Ford te pojasnila da su u toj dobi nijanse u znanju i brzini shvaćanja novih lekcija od presudne važnosti za njihov školski napredak.

U istraživanju se tvrdi da je još teže djeci koja su ranije rođena ili onoj koja imaju poteškoća s učenjem. Takvima se svakako savjetuje odgoda, iako, kako rezultati otkrivaju, i tu postoje znatne razlike između djece. Ako dijete lako prihvaća nove izazove, takvo će se dijete malo bolje snaći. Njima bi nastava i natjecanje s prijateljima iz razreda mogli biti baš oni izazovi koje trebaju za svoj napredak. No s druge strane, ako se s izazovima neće moći nositi, trpjet će upravo njihovo mentalno i emocionalno zdravlje.

Tim koji je sudjelovao u ovom istraživanju pokušao je otkriti utječe li raniji polazak djeteta na njegovu sreću, a tu rezultati nisu pokazali prevelika odstupanja.

Djeca su po inerciji sretna zbog polaska u školu, bez obzira na to jesu li mlađa ili najstarija u razredu, ali da im škola, kada krenu ozbiljne obaveze, ne pokvari sreću, važno je da roditelji i učitelji znaju kako pristupiti djetetu da bi se ono lakše nosilo s teretom.

Najmlađima će škola možda krenuti dobro, no to ne znači da će im tako glatko prolaziti kada dođu malo teža gradiva. Tu će se tek vidjeti koliko je dijete spremno za velike zadatke.  (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,