Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dijetetičari kažu da ove tri poslastice dovode do naglih skokova šećera u krvi

Preuzmite sliku

Uživanje u slasticama s visokim udjelom masnoće može biti primamljivo, ali ključno je biti svjestan mogućih zdravstvenih posljedica koje mogu donijeti za sobom.

Neki deserti posebno se ističu kao krivci za poticanje upala i skokova šećera u krvi zbog visokog udjela masti. Nutricionistica Lisa Richards i dijetetičarka Jeanette Giacinto otkrile su četiri takve poslastice.

1. Krofne

Krofne, iako ukusne, mogu imati štetne posljedice na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Njihova redovna konzumacija može dovesti do upale u tijelu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim nivoima upalnih markera.

 • Richards tvrdi da bi njihovo izbacivanje moglo biti dobro za smanjenje upale i stabilizaciju nivoa šećera u krvi.

  “Krofne se obično prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast niova glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva porast inzulina za regulaciju nivoa šećera, što dugotrajno može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije”, objasnila je za SheFinds.

  2. Kolači od različitih vrsta tijesta

  Kolači nam mogu donijeti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihovo djelovanje na upalu i nivo šećera u krvi. Prepuni su rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, što može doprinijeti problemima kao što su debljanje i izazivanje upalne reakcije u tijelu.

 • “Kolači su upalni i štetni za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna”, upozorava Richards.

  Ovi sastojci pridonose brzim skokovima šećera u krvi, potiču oslobađanje inzulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu.

  3. Pite

  Iako su slatke pite odlične poslastice za gotovo svaku priliku, kombinacije slatkih nadjeva i kora od rafiniranog brašna mogu dovesti do naglih skokova nivo šećera u krvi.

 • S vremenom, česta konzumacija pita može opteretiti inzulinski odgovor tijela, potencijalno dovodeći do inzulinske rezistencije i upale.

  “Kore za pitu prave se s velikom količinom maslaca, stoga nisu baš najpovoljnija opcija za one koji pokušavaju smršaviti. Također, prave se od brašna koje se razgrađuje u šećer, a punjenje je često jako slatko, što može pridonijeti skokovima šećera u krvi”, zaključuje Giacinto. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje