Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas uobičajena praksa: Znate li zašto se uz kafu servira čaša vode?

Preuzmite sliku

U pristojnim kafićima i restoranima u mnogim evropskim zemljama uobičajeno je uz šoljicu kafe poslužiti čašu hladne vode.

Potrebno je vrijeme i novac da biste postali gurman. Stoga je običaj laganog ispijanja kafe, ispiranja svakog gutljaja vode, potekao iz palača arapskih plemića. Tada su u 16. vijeku Turci prihvatili ovu naviku, a od njih i Grci.

Međutim, u Zapadnoj Evropi, gdje je klima hladnija, običaj posluživanja kafe s vodom pojavio se mnogo kasnije, oko kraja 19. vijeka. Smatra se da je moda za ovaj način služenja rođena u Austriji.

Dame koje su naručivale kafu, doživjele su ozbiljne poteškoće zbog kašike. Staviti je, namazanu kafom i pjenom, na rub tacne činilo se neelegantno. Stoga su kafići počeli služiti i čašu vode zajedno s kafom, u kojoj su pristaše strogog bontona mogli ispirati kašiku.

  • Čaša vode uz kafu se prvobitno koristila za odlaganje kašičice za kafu. Kasnije su kafedžije time htjeli pokazati kvalitet vode za pripremu kafe.

    To je 1873. godine postalo posebno važno jer je iste godine počeo s radom prvi vodovodni sistem grada iz planinskih izvora. Kafedžije su stoga željele pokazati da svoja pića pripremaju s kristalno čistom izvorskom vodom. Do danas se čaša vode uz kafu smatra dobrim manirom, a usvojile su ga mnoge kafane i kafići.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,