Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li je spavanje sa mokrom kosom štetno?

Preuzmite sliku

Sigurno vam se nekad desilo da legnete sa mokrom kosom, ali savjetujemo da ipak to ne praktikujete…

“Svakodnevno nanosi kremu sa zaštitnim faktorom”, “uvijek nosi jaknu sa sobom” i “ako nemaš ništa lijepo reći nekome, onda ćuti.” Da, mame znaju šta govore.

Ali šta je sa savjetom kad vas je upozorila da je spavanje sa mokrom kosom štetno? Da vidimo šta je istina.

Pre svega, nećete se razboljeti zbog mokre kose.

Brzi zdravstveni kurs: obična prehlada je uzrokovana virusom koji nema nikakve veze sa temperaturom ili vlagom vaše kose. Međutim, to ne znači da spavanje sa svježe opranom kosom treba da postane vaša navika.

Zašto? Zato što je mokra kosa najslabija, što znači da kada idete u krevet sa kosom koja je natopljena vodom, možete je zaista oštetiti tokom sna i ubrzati lomljenje.

  • Međutim, treba naglasiti da spavanje sa mokrom kosom neće izazvati primjetne negativne posljedice, ali svakako nije preporučljivo raditi to svaki drugi ili treći dan.

    Spavanje sa vlažnom kosom takođe može ubrzati rast bakterija i plijesni na skalpu i jastuku, ali ova teorija još nije naučno potvrđena. Ali imajte na umu da ako imate problema sa skalpom (alergije ili perut), vaša kosa treba da bude suha prije spavanja.

    Zaključak: spavanje sa mokrom kosom neće izazvati više štete svaki put. Ali da biste smanjili rizik od oštećenja kose (ili onih koji su zabrinuti zbog alergija i stanja skalpa), kosa se uvijek mora potpuno osušiti prije spavanja.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,