Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri stvari koje radite tokom dana, a zbog kojih ne možete zaspati noću

Preuzmite sliku

Svi smo bili u situaciji kada ne možemo zaspati i dok se vrtimo i okrećemo u krevetu gledajući na sat, piše Best Life

Ostavljate telefon u drugu sobu prije spavanja i pridržavate se jednostavne rutine. Ipak, ponekad jednostavno ne možete zaspati, prenosi Tuzlanski.ba

1. Jedenje nezdrave hrane

 • Prema studiji iz maja 2023. objavljenoj u Obesity, sudionici istraživanja koji su sedmicu dana bili na dijeti bogatoj šećerom, zasićenim mastima i prerađenom hranom imali su lošiju kvalitetu sna od onih koji su slijedili zdravu prehranu.

  “Intrigantno je da smo vidjeli da duboki san pokazuje manje aktivnosti sporih valova kada su sudionici jeli nezdravu hranu, u usporedbi s konzumacijom zdravije hrane. Taj je učinak trajao i drugu noć, nakon što smo sudionike prebacili na identičnu prehranu.”, kazao je istraživač.

  “Naša intervencija u prehrani bila je… prilično kratka, a udio šećera i masti mogao je biti veći, primijetio je.

  “Moguće je da bi čak i nezdravija prehrana imala izraženije učinke na san.”

  2. Sjedeći cijeli dan

 • Ako radite posao koji zahtijeva da sjedite veći dio dana, možda ćete teže zaspati noću, kaže dr. Jade Wu.

  “Moramo biti aktivni tokom dana kako bismo zaradili kvalitetan san noću”, kaže ona za Best Life.

  “To je iz dva razloga: 1) Moramo biti aktivni kako bismo sačuvali homeostatski nagon za spavanjem, ‘glad’ za snom koja se nakuplja tokom dana kada smo budni i aktivni; 2) Kada smo aktivni tokom dana , dajemo mozgu vrlo jasan signal da su naši aktivni sati dnevni, što pomaže mozgu da napravi razliku između dana i noći, što mu omogućuje da budemo budniji tokom dana i pospaniji noću,” objašnjava Wu.

  Budući da mnogi od nas nemaju izbora – neki poslovi samo zahtijevaju da sjedimo – pokušajte uzimati redovne pauze i pokrećite tijelo kad god možete. Svakodnevna šetnja može pomoći!

  3. Drijemanje

 • Zwarensteyn me opravdava, objašnjavajući da predugo drijemanje ili drijemanje kasno tokom dana može odmoći.

  “Kao opće pravilo, drijemajte manje od 30 minuta i uzmite ih prije 15 sati”, kaže ona.

  “Također preporučujem pronalaženje hladnog, mračnog i tihog prostora za drijemanje kako biste iz njega izvukli maksimum, jer ti uslovi potiču bolji san.”

  4. Raditi u svojoj spavaćoj sobi

  Studija iz 2021. pokazala je da je 31 posto radnika koji rade na daljinu uredilo svoj ured u svojoj spavaćoj sobi (a 38 posto ih radi iz stvarnog kreveta!). Međutim, ovo nije idealno za spavanje, kaže Zwarensteyn.

  “Ako je ikako moguće, izbjegavajte rad u spavaćoj sobi kako biste mogli mentalno odvojiti radno okruženje od svog odmora”, preporučuje ona.

  Wu dodaje da stres na poslu također može ometati san.

  “Ako smo cijeli dan pretjerano stimulirani stresnim zadacima, obavljanjem više zadataka istovremeno, odvraćanjem pažnje od društvenih medija i svim ostalim, nemamo priliku smanjiti regulaciju”, kaže ona. “To otežava opuštanje tijela i uma za san. Trebali bismo uzimati pauze (uključujući i od ekrana) tokom dana kako bismo omogućili našem tijelu da se smiri i osjeća sigurno.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,