Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Borite se sa tijelom koje stari? Evo, kako da promijenite svoju perspektivu

Preuzmite sliku

Koliko god priznali da je starenje privilegija, mnogi će vam ljudi u kasnijim poglavljima života reći da starenje nije za one sa slabim srcem.

Brojne fizičke promjene događaju se u kasnoj životnoj dobi: smanjena mišićna masa i gustina kostiju, slabija kardiovaskularna učinkovitost, promijenjeni nivoi hormona, stanjivanje kože i pomicanje cirkadijalnih ritmova.

To je samo podskup normalnih fizičkih promjena koje prate starenje, piše Psychology Today.

Naša tijela pokušavaju najbolje što mogu prilagoditi se bezbrojnim stresovima s kojima se suočavamo tokom cijelog života, prenosi Tuzlanski.ba.

Mnoge će se starije osobe teško prilagoditi fizičkim promjenama

Neki se osjećaju tjeskobno i uplašeno, jer su svjesniji svoje fizičke ranjivosti i nedostatka kontrole nad svojim tijelom. Drugi se mogu osjećati frustrirano i ljutito, zbog toga što im se tijela raspadaju i više nisu tako pouzdana kao što su bila.

 • Tu su i oni koji se osjećaju posramljeno ili su samosvjesni zbog novih ograničenja i trebaju više pomoći nego ikad prije.  A tu su i oni koji ne vole izgledati staro.

  Ako išta od ovoga zvuči kao vi, znajte da niste sami

  Mnogi stariji odrasli osjećaju isto, ali samo zato što se možda suočavate s fizičkim izazovima ne znači da morate mahati bijelom zastavom i pomiriti se sa životom lišenim smisla, angažmana ili zabave.

  Evo nekoliko prijedloga za bolje prihvatanje i nošenje oblina koje vam nabacuju tijelo koje stari.

  1. Razjasnite ono što je važno

  Tjelesna bolest ili druga ograničenja često djeluju na to kako ostvarujemo svoje dnevne ciljeve ili težimo stvarima koje su nam značajne. Uskoro mogu uslijediti osjećaji frustracije, tuge i stresa.

  Iako bi moglo biti primamljivo nastaviti razmišljati o tome kako stvari nisu kao što su bile, važno je okrenuti se i usredotočiti na razjašnjavanje onoga što vam je najvažnije, kao što su vaše vrijednosti. Možda to znači odnose s članovima porodice, rad u zajednici, učenje novih stvari ili fizičku aktivnost.

 • Vaše vrijednosti su kompas koji vas vodi u smjerovima koji su najsmisleniji. A kada dosljedno živimo s tim vrijednostima, zadovoljniji smo svojim životom, čak i ako nam tijelo stvara probleme.

  Starija osoba s ograničenom pokretljivošću koja cijeni boravak u prirodi mogla bi pronaći izvrstan vidikovac za sjedenje umjesto pješačenja od 10 kilometara.

  2. Odredite koju priču pričate

  Svi mi imamo taj glas u glavi koji pripovijeda o našem iskustvu, prosuđuje šta se događa i predviđa šta će se dogoditi u budućnosti. Jedini problem s ovim glasom je taj što je sklon donošenju ekstremnih zaključaka na temelju emocija i ograničenih informacija.

  Jedna od najmoćnijih stvari koje možete učiniti za sebe jest prepoznati da se taj glas sastoji od misli, a ne činjenica. Mnoge od tih misli su iskrivljene, sadrže internalizirana ageistička uvjerenja i uvelike podcjenjuju vašu sposobnost da se nosite s fizičkim izazovima.

 • Kognitivna bihevioralna terapija može pomoći starijim odraslim osobama da prepoznaju i promijene beskorisne obrasce razmišljanja. Možda će vam koristiti rad sa stručnjakom ili konzultacija s knjigom za samopomoć kako biste promijenili svoje mišljenje o starenju.

  3. Promijenite svoju vremensku perspektivu

  Dio nevolje koju starije odrasle osobe mogu iskusiti zbog starenja tijela nije samo zbog onoga što se trenutno događa, već i zbog onoga što bi se moglo dogoditi u budućnosti.

  Šta ako se moj rak vrati? Kako ću se snaći kod kuće kada se moja makularna degeneracija pogorša? Hoću li jednog dana razviti demenciju?

 • Naši se mozgovi vole igrati vremeplova i poskakivati ​​naprijed kako bi predvidjeli šta će se dogoditi. Ovo nije nužno loša stvar. Zapravo, može biti nevjerojatno korisno ako predvidimo stvari koje će se vjerovatno dogoditi i identificiramo šta je u našoj kontroli da učinimo u vezi s tim.

  No, vremeplov se može obiti o glavu kada se fokusiramo na hipoteze koje se možda neće dogoditi ili na stvari koje su van naše kontrole. Kada se to dogodi, važno je izaći iz vremenskog stroja i usmjeriti pažnju na sadašnjost ili skoru budućnost (npr. ovu sedmicu).

 • Meditacija svjesnosti može biti alat koji će vam pomoći da se ponovno fokusirate na sadašnjost.

  Tjelesnih promjena koje prate starenje ne treba se bojati, niti to treba značiti da život staje. 

  Fokusirajući se na svoje vrijednosti, mijenjajući svoju priču o starenju i balansirajući svoju pažnju između sadašnjosti i budućnosti, možete živjeti svoj život punim plućima u bilo kojoj dobi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje